latinica  ћирилица
21/01/2018 |  16:06 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Kako će Srbija zabraniti promet GMO proizvoda? (VIDEO)

U procesu pristupanja Evropskoj uniji, Srbija je otvorila poglavlje 30, o ekonomskim odnosima sa inostranstvom. Neće moći da ga zatvori prije nego što postane članica Svjetske trgovinske organizacije i prihvati pravila o prometu robe, bez ograničenja. To podrazumijeva i promet genetski modifikovanih proizvoda.
GMO - Foto: RTRS
GMOFoto: RTRS

Srbija će prije članstva u Evropskoj uniji morati iz zakona da izbaci rečenicu u kojoj stoji da je zabranjen promet genetski modifikovanih proizvoda. Građani nemaju razloga za brigu, jer se mogu propisati posebni uslovi za uvoz, izvoz i uzgajanje takvih biljaka, kaže ministar Rasim Ljajić.

"Ukoliko dođe do izmjena propisa, apsolutno nemaju razloga da se plaše zato što će i u zakonu biti striktno naglašeno da je zabranjeno uzgajanje GMO, izričito zabranjeno. A promet će biti tako restriktivno postavljen podzakonskim aktima da će se faktički onemogućiti", kategoričan je Ljajić.

Građani Srbije uplašeni su zbog štetnih posljedica genetski modifikovanih organizama. 

Srbija bi trebalo da postavi jasne barijere i usvoji zakon da svi proizvođači genetski modifikovanih organizama moraju dostaviti dokaze da su njihovi proizvodi zdravstveno i ekološko bezbjedni, a ne samo, kao što tvrde multinacionalne kompanije koje proizvode GMO, da nema dokaza da su štetni, predlaže profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić.

"Mi ne tražimo dokaz da GMO nije štetan, nego dokaz da je GMO bezopasan, da je zdravstveno i ekološko bezbjedan. Ako to propiše, nijedan proizvođač tih proizvoda neće moći da da takav dokaz jer ne postoji ni jedno nezavisno naučno istraživanje koje bi ukazivalo da su GMO proizvodi zdravstveno i ekološko bezbjedni", dodao je Ševarlić.

Genetičar Miodrag Dimitrijević napominje da samo ona zemlja koja je nezavisna u proizvodinji hrane ima i političku nezavisnost i predstavlja važan segment lične, nacionalne i populacione slobode, dok je GMO paradigma globalnog uređenja društva, jer se proizvodnja hrane izvlači iz nacionalnih okvira i prenosi na desetak multinacionalnih kompanija koje na taj način kontrolišu svijet.