X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
21/01/2018 |  16:14 | Izvor: RTRS

Naučnici korak bliže rješavanju misterije u Egiptu

Misterija groba supruge jednog od najpoznatijih vladara drevnog Egipta na korak je bliže rasvjetljavanju.
Misterije u Egiptu - ilustracija - Foto: Getty Images
Misterije u Egiptu - ilustracijaFoto: Getty Images

Egiptolozi su u Dolini kraljeva otkrili grobnicu za koju vjeruju da pripada Ankesenamon, supruzi Tutankamona. Ako se pretpostavka pokaže tačnom, to bi moglo da pomogne u razotkrivanju sudbine supruge dječaka kralja, koja je iznenada nestala iz istorijskih zapisa nakon njenog drugog braka, piše Dejli mejl.

Otkrili grobnicu, ali ne znaju čija je

Vjeruje se da je ova djevojka imala tragičan i kratak život tokom kog se udala za svog oca, svog dejda, a zatim i svog polubrata Tutankamona. Arheolozi su počeli s iskopavanjem područja oko grobnice za koju vjeruju da sadrži njeno tijelo.

Početak iskopavanja objavio je poznati egiptolog i bivši egipatski ministar za antikvitete i baštinu Zahi Havaz. On je otkrio navodnu grobnicu u blizini grobnice faraona Aja u julu 2017.

Lokacija se nalazi u Dolini majmuna, unutar područja Doline kraljeva.

"Sigurni smo da je na tom području skrivena grobnica, ali još ne znamo kome pripada", rekao je Havaz letos nakon otkrića grobnice.

Brakovi unutar kraljevske loze

Nakon iznenadne smrti Tutankamona, koji je vladao od 1332. do 1327. godine prije nove ere, Ankesenamon se udala za Aja, koji ga je naslijedio i vladao od 1327. do 1323. godine prije nove ere.

Ankesenamon je bila treće dijete faraona Enkatona i Nefertiti, rođena je oko 1348. godine prije nove ere. Neki zapisi navode da se nakon Tutankamonove smrti preudala za svog djeda, a drugi kako je prije toga na kratko bila i supruga svog oca.

Tutankamon svoju slavu ne duguje djelima koja je počinio za života, jer se po tome smatra faraonom od manje važnosti, već činjenici kako je njegova grobnica pronađena gotovo netaknuta, i do sada ostaje najkompletnija grobnica egipatskog vladara ikada pronađena.

Izvor: B92, net.hr