X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
22/01/2018 |  12:00 ⇒ 12:04 | Izvor: RTRS

Robot dobio otkaz u supermarketu poslije samo sedam dana

Izgleda da nam roboti, ipak, još neko vrijeme neće preuzeti većinu poslova.
Fabio na radnom mjestu - Foto: RTS
Fabio na radnom mjestuFoto: RTS

Robot Fabio koji je osmišljen kao pomoćnik kupcima u supermarketima dobio je otkaz poslije samo sedam dana. Fabio se trudio, ali je zbunjivao kupce i davao pogrešne informacije.

"Šopbot" (engleska kovanica nastala od reči kupovina i robot) napravljen je po zamisli stručnjaka sa Univerziteta Heriot-Vat, piše škotski list Herald.

Model koji nosi ime Fabio dobio je posao u jednom supermarketu u Edinburgu. Odlično je počeo, nudio je besplatne uzorke, preporučivao proizvode, kupci su bili oduševljeni, bilo je tu zagrljaja, komplimenata...

Međutim, ubrzo je sve pošlo nizbrdo.

Kada je jednom kupcu bila potrebna pomoć oko pronalaženja sira, umjesto jasnih uputstava robot je šturo odgovorio “U rashladnim vitrinama“. Јoš jedan od problema bila je buka koja je u nekim slučajevima potpuno onemogućavala robota da razumije pitanja kupaca.

- Nažalost, Fabio se nije pokazao onako kako smo se nadali. Ljudi su ga izbejgavali. Mučio se dok se kretao između rafova, pogotovo po klizavom podu, ali i pri davanju uputstava, rekla je vlasnica prodavnice Luisa Margiota.

Kada su robotu saopštili da mu neće obnoviti ugovor, on je pitao: Da li ste ljuti? To je rasplakalo neke od zaposlenih u radnji jer su ga kolege, uprkos nedostacima, zavoljele.

- Nismo očekivali ovakvu reakciju radnika i to da će se vezati za njega. Mislili smo da će ga doživjeti kao konkurenciju jer radi njihov posao, ali desilo se upravo suprotno, objasnio je Oliver Lemon, direktor jednog odsjeka pri Univerzitetu Heriot-Vat.

Izvor: RTS