latinica  ћирилица
22/01/2018 |  16:09 ⇒ 16:09 | Autor: RTRS

Putna apoteka u službi prve pomoći na zimovanju

Uživanje i provod na zimovanju veoma lako mogu da se pretvore u noćnu moru, ako niste dovoljno obazrivi na snijegu. Neke nastale povrede mogu da se liječe uz pomoć putne apoteke, dok je za druge ipak potrebno konsultovati ljekara.
Snijeg - Foto: SRNA
SnijegFoto: SRNA

Doktorka Bojana Božović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, kaže da je na svaki pad potrebno dobro obratiti pažnju, tj. provjeriti funkcionalnost zglobova i ekstremiteta, kako bismo i sami procijenili da li nam je potrebna pomoć ljekara.

"Posebno treba obratiti pažnju na povrede glave prilikom pada. Nemojte odmah nakon udarca glave otići na spavanje ili da prilegnete, a da prije toga niste konsultovali ljekara. Tek kada dobijete zeleno svjetlo od doktora, možete nastaviti sa uobičajenim aktivnostima. Savjet za roditelje je da povedu računa o mališanima da im nakon povrede glave ne dozvole popodnevnu dremku, već da odu kod doktora", objašnjava dr Božović.

Prema statistici, u SAD godišnje se na skijanju povrijedi 133.000 ljudi, dok zbog snouborda u hitnoj pomoći završi njih 127.000. Najčešće su povrede zglobova i koljena.

Doktorka Bojana Božović kaže da ordinaciju u kojoj radi tokom zime svakodnevno posjećuju pacijenti koji su se povrijedili na zimovanju.

"Najčešće sportske povrede su iščašenja, uganuća, istegnuća zglobova, prelomi, rupture mišića. One ne biraju ni pol, ni godine. Ne zaobilaze ni rekreativce, a ni profesionalne sportiste", priča doktorica Božović.

Kako kaže, faktori rizika za nastanak povreda tokom aktivnog odmora su brojni.

"Pehovi se najčešće javljaju zbog nepažnje, nesmostrenosti od strane drugog, loše opreme, nezagrijanosti, zato što je neko loš skijaš sa velikim entuzijazmom, slabe vidljivosti, ili kod starih nezaliječenih povreda."

Specijalista fizikalne medicine objašnjava da se u lokalnoj terapiji bola sprejevima ili gelovima, kod blažih povreda, etofenamat dobro pokazao u praksi, jer lako i brzo prolazi kroz kožu i akumulira se ciljano u povrijeđenom tkivu, ali da je potrebno i stabilizovati zglob elastičnim zavojem.

Ipak, nepažnja može da dovede i do ozbiljnih povreda kao što su uganuća, pa pravo sa staze pacijenti odlaze u najbližu ambulantu.

"Distorzija (uganuće) je istezanje zgloba praćeno djelimičnim ili potpunim prekidom ligamenata i zglobne čaure. Nekada nas trenutni osjećaj zavara, bol nije velikog intenziteta i možemo da hodamo. Međutim, poslije nekoliko sati zglob otekne, postane bolan i ne možemo da se oslonimo na njega. Važno je javiti se nadležnom ljekaru koji će nas klinički pregledati ( RTG snimanje, ultrazvuk mekih tkiva). Obavezna napomena je mirovanje, hlađenje povrijeđenog segmenta, elevacija, nošenje ortoze i fizikalna terapija", upozorava Božovićeva.

Izvor: B92