latinica  ћирилица
23/01/2018 |  11:37 ⇒ 14:08 | Autor: RTRS

Aljaska- Zemljotres od 8,1 stepen, zabilježen manji cunami

Aljasku je pogodio zemljotrese jačine 8,1 stepeni Rihtera, nakon čega su vlasti izdale upozorenje za cunami.

Upozorenje za Kaliforniju, Oregon, Vašington i Britansku Kolumbiju naknadno je otkazano, javlja Nacionalna meteorološka služba, ali je zabilježen manji cunami u Aljasci.

Epicentar potresa bio je oko 300 kilometara jugoistočno od gradića Kodijak na istoimenom ostrvu, na dubini od 10 kilometara.

Poslije ovogo velikog potresa, ragistrovano je čak 10 manjih na istom području, snage od 3,1 do 5,0 stepeni Rihtera. Posljednji se dogodio sat i 27 minuta nakon prvog.

U Enkoridžu, glavnom gradu Aljaske, izdano je ekstremno upozorenje zbog "vanredne prijetnje za život i imovinu".

"Ako ste locirani na obalnom području, premjestite se u unutrašnjost, na viši teren. Upozorenje od cunamija znači da je on moguć ili da se već događa. Cunamiji su niz talasa koji su opasni više sati nakon njihovog početnog dolaska. Prvi talas ne mora biti i najveći", stoji u saopštenju Centra za upravljanje vanrednim situacijama.

Stanovnici Aljaske na društvenim mrežama javljaju da se potres osjetio stotinama kilometara daleko, kao i da se u Kodijaku oglasila sirena za uzbunu zbog mogućeg cunamija.

Služba za hitne slučajeve u ovom gradu javlja da plima u gradskom kanalu fluktuira, što može biti upozorenje nadolazećeg cunamija.

Nadležni u San Francisku takođe su upozorili građane koji se nalaze tri bloka od pacifičke obale ili pet blokova od zaliva San Franciska, da se pripreme za evakuaciju ako to bude potrebno.

Ipak, kasnije je upozorenje za Kaliforniju, Vašington i Oregon otkazano.

Izvor: Agencije