latinica  ћирилица
23/01/2018 |  13:26 ⇒ 13:30 | Autor: RTRS

SDP se povlači iz razgovora o izmjenama Izbornog zakona

Socijaldemokratska partija BiH odlučila je da se povuče iz daljih razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH, koje organizuju Delegacija EU u BiH i Ambasada SAD, uz ekspertsku pomoć OHR-a.

U saopštenju iz SDP-a navode da je razlog za ovu odluku to što su "SDA i HDZ jasno pokazali da su spremni blokirati čak i rad Parlamenta FBiH, kako bi spriječili da se uopšte raspravlja o bilo kakvom zakonskom rješenju koje će osigurati nesmetano održavanje izbora.

"Mi, u SDP-u, više ne želimo da učestvujemo u farsi koju režiraju SDA i HDZ. Današnjom odlukom da pokušaju blokirati Parlament FBiH pokazali su čvrst savez, kojem je cilj opstanak na vlasti po svaku cijenu. Čak i po cijenu da se građanima onemogući da biraju vlast kakvu oni žele", navode iz SDP-a.

U saopštenju se dodaje da je očito da "SDA i HDZ od BiH namjeravaju napraviti novi slučaj "Mostar", u kojem već deset godina nema izbora, ali u kojem su SDA i HDZ u tom periodu potrošili pola milijarde KM iz budžeta ovog grada, bez ikakve kontrole i bilo čije odluke".

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koju su sazvale opozicione stranke SDP BiH i DF, danas nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Na zasjedanju, čiji je početak bio zakazan za 12.00 časova, a na kojem je trebalo da bude raspravljano o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH, nisu se pojavili poslanici SDA i HDZ-a.

U sali su bila 43 poslanika, ali da bi dnevni red mogao da bude usvojen neophodno je da sjednici prisustvuje njih 50,.

Izvor: SRNA