latinica  ћирилица
23/01/2018 |  14:01 ⇒ 14:24 | Autor: RTRS

Crkva Svetog Mitra u Ravnom - nacionalni spomenik

Istorijsko područje Crkve Svetog Mitra sa starim grobovima u Ravnom proglašeno je nacionalnim spomenikom BiH, saopšteno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.
Crkva sv. Mitra -
Crkva sv. Mitra

Na sjednici Komisije usvojene su izmjene i dopune odluke o proglašenju kulturnog pejzaža Memorijalnog kompleksa Muzeja "25. maj" u Drvaru nacionalnim spomenikom BiH, a koje se odnose na uvrštenje mjesta i ostataka Spomenika žrtvama fašizma.

Članovi Komisije donijeli su odluke kojima se utvrđuje da kriterijume za proglašenje nacionalnim spomenikom BiH ne ispunjavaju Turbe Sefer-paše Alikadića sa mezarjem u selu Kamenica, zaseok Odžak, opština Ilijaš, lokalitet Vile Božić u Banjaluci i javna česma Careve vode na Palama.

Komisija je odlučila da pokrene postupak izmjena i dopuna odluka za kulturni pejzaž Spomenika parka žrtava fašističkog terora Garavice u Bihaću, graditeljsku cjelinu Memorijalnog kompleksa Šušnjar u Sanskom Mostu, mjesto i ostatke graditeljske cjeline Sinan-begove džamije u Čajniču i istorijsku građevinu Vile Emeriha Pashola u Banjauci.

Sjednici Komisije prisustvovali su zamjenik turskog ambasadora u BiH, te predstavnici Ambasade Francuske i OHR-a.

Izvor: SRNA