latinica  ћирилица
23/01/2018 |  16:56 ⇒ 18:13 | Autor: RTRS

Sokolac: Јesu li podsticaji podstakli mještane da se opredijele za mljekarstvo? (VIDEO)

Od prodaje mlijeka sokolački mljekari u prošloj godini ostvarili su prihod od milion i 600.000 KM. Rekordna godina ipak je bila 2016, kada su isporučili više od 2 miliona i 100.000 litara.
Sokolac - mljekari - Foto: RTRS
Sokolac - mljekariFoto: RTRS

Podsticaji Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske nisu izostali, mljekari dobijaju 30 odsto od otkupne cijene litre mlijeka, ali je zakazala opština Sokolac, koja od 2013. godine ne izdvaja sredstva za tu namjenu.

No, razlog ekspanzije malih farmi muznih krava jeste pouzdan partner, bilećka mljekara Pađeni prije svih, iz koje svakog 5. u mjesecu mljekarima plate za isporučene količine mlijeka.

I sarajevska mljekara otkupljuje mlijeko na romanijskom platou, ali mjesečne tranše nisu uvijek redovne.

Јadranka i Dragomir Kojić prije 10 godina odlučili su se da posredstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske uvezu 10 muznih junica, čeških simentalki. Danas imaju 12 muznih grla, a svaka dnevno proizvede 20 do 25 litara visokokvalitetnog mlijeka.

"Kad se pojavila mljekara Pađeni, zahvaljukući Nenadu Vukoju povećan je broj grla i proizvodnja mlijeka na našem području, jer on redovno plaća ugovoreno, a za uzvrat hoće uredno, čisto i sa njim nemate nikakvih problema" kaže Dragomir Kojić, proizvođač mlijeka sa Sokoca.

Većina od oko dvije stotine sokolačkih mljekara mlijeko predaje Mljekari Pađeni, a dio su kooperanti sarajevskog Milkosa.

"Mlijeko je jedini poljoprivredni proizvod za koji se unaprijed zna i kupac i cijena. Kada bi se i za ostale proizvode sistemski našlo rješenje, bila bi daleko bolja poljoprivredna proizvodnja", rekao je Slaviša Knežević, viši stručni saradnik za poljoprivredu opštine Sokolac.

Mada je poljoprivreda strateška privredna grana, iz sokolačkog budžeta izostali su podsticaji, a do 2013. godine izdvajali su 0,05 odsto po isporučenoj litri mlijeka,kažu mljekari.

Pomogli su nabavku laktofriza u 30-etak manjih farmi.

Sokolački mljekari ipak su opredijeljeni za nastavak proizvodnje, jer kažu, četvoročlana porodica može ugodno da živi od prodaje mlijeka.

Opširnije pogledajte u prilogu: