latinica  ћирилица
23/01/2018 |  17:01 ⇒ 18:18 | Autor: RTRS

Bijeljina: "Ženske ruke - ženski biznis" (VIDEO)

"Ženske ruke - ženski biznis" - naziv je projekta obuke nezaposlenih žena u izradi rukotvorina, da bi se povećala mogućnost njihovog samozapošljavanja. Projekat je dio Regionalnog programa lokalne demokratije koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP, a na području Bijeljine će ga sprovesti Fondacija "Lara" i Srpsko Kulturno Umjetničko Društvo "Јanja" iz Nove Јanje. Prvom obukom, koja će početi u martu, biće obuhvaćeno 15 žena.
Žensko preduzetništvo - Foto: RTRS
Žensko preduzetništvoFoto: RTRS

Planirano je da žene prođu obuku za krojenje, šivenje, tkanje i vez, koja će trajati tri mjeseca, a zatim i da nauče osnovne vještine promocije i prodaje sopstvenih proizvoda. Na ovaj način trebalo bi da se pomogne samozapošljavanje žena, prvenstveno niže obrazovanih na selu.

Mirzeta Tomljanović iz fondacije "Lara" ističe: "Žene koje se nama obraćaju su manje zaposlene, sve je niži stepen obrazovanosti žena što je poražavajuće".

Projekat nije ograničen samo na tri grupe od po pet žena koje će proći obuku u radionici SKUD "Јanja", već bi trebalo da se nova znanja i vještine prenesu i na druge nezaposlene mlade žene.

"Imamo adekvatan prostor, jer smo ga mi već osposobili, imamo mašine za šivenje, razboj za tkanje, još uvijek nije to brojčano kako bi trebalo, ali u suštini, to je za ovaj vid sasvim dovoljno", rekla je Cvija Krajišnik, koreograf SKUD "Јanja".

Јedan od ciljeva ovog projekta vrijednosti 50.000 maraka, koji će trajati 12 mjeseci je i afirmacija ručnog rada i proizvoda sa etno-motivima i očuvanje autentičnih tradicionalnih proizvoda ovog područja.