latinica  ћирилица
23/01/2018 |  18:40 ⇒ 24/01/2018 | 07:49 | Autor: RTRS

Dodik u posjeti Hramu Svetog Save u Beogradu

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, posjetiće sutra Hram Svetog Save u Beogradu, gdje će ga dočekati velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve /SPC/.
Hram Svetog Save (foto:Tanjug/Rade Prelic) -
Hram Svetog Save (foto:Tanjug/Rade Prelic)

Sveštenstvo SPC upoznaće predsjednika Srpske o dinamici radova na igradnji Hrama Svetog Save.

Radovi na izgradnji Hrama Svetog Save trebalo bi da budu završeni do 2019. godine kada će biti obilježeno 800 godina od osnivanja prve srpske arhiepiskopije. Izrada mozaika na kupoli Hrama Svetog Save u Beogradu završena je 13. decembra prošle godine, a kompanija "Gaspromnjeft" je za mozaičko uređenje kupole uplatila četiri miliona evra.Projekat uređenja kupole Hrama realizovao je umjetnički kolektiv pod rukovodstvom akademika Ruske akademije umjetnosti Nikolaja Muhina.

Uređenje kupole Hrama Svetog Save na Vračaru predstavlja jedan od najvećih projekata mozaičkog dekorisanja krivolinijskog prostora u svijetu, a ukupna površina platna iznosi 1.248 metara kvadratnih. Na izradi centralne kompozicije "Vaznesenje Hristovo", koja ukrašava kupolu Hrama, radilo je 70 ruskih i srpskih umjetnika.

Hram Svetog Save na Vračaru je jedan od glavnih spomenika arhitekture u Srbiji i jedan od najvećih pravoslavnih hramova u svijetu. Izgrađen je na mjestu spaljivanja moštiju Svetog Save od otomanskih vlasti 1594. godine. Hram je projektovan krajem 19. vijeka, izgradnja je počela tek 1935. godine, ali je bila odgođena zbog Drugog svjetskog rata.

Podizanje kupole završeno je 1989. godine, Hram je zvanično otvoren tek 2004. godine, ali unutrašnje uređenje još traje.

Izvor: SRNA