latinica  ћирилица
24/01/2018 |  08:42 ⇒ 14:55 | Autor: RTRS

MOK zabranio zastavu Rusije na tribinama OI; Kremlj- Provjeriti informacije

Međunarodni olimpijski komitet zabranio je nošenje zastava na tribinama zemalja koje ne učestvuju na Olimpijadi, tako da će u Pjongčangu zastava Rusije takođe biti zabranjena, jer ruski sportisti na Igrama 2018. imaju status "olimpijskih sportista iz Rusije" i nastupaju pod olimpijskom zastavom.
Rusija (Foto: Sputnik/Konstantin Chalabov) -
Rusija (Foto: Sputnik/Konstantin Chalabov)

"Zastave zemalja koje ne učestvuju na Olimpijskim igrama su zabranjene", navodi se na internet stranici Organizacionog odbora Olimpijskih igara u Pjongčangu.

Zastave su zabranjene na takmičenjima i objektima za treninge.

MOK je u decembru donio odluku da "čisti" ruski sportisti mogu da idu na Olimpijadu u Pjongčangu, ali samo od olimpijskom zastavom i u statusu "olimpijskih sportista iz Rusije". Kasnije je Olimpijska skupština podržala namjeru ruskih sportista da nastupaju na Olimpijskim igrama 2018. godine pod olimpijskom zastavom.

Zimske olimpijske igre u južnokorejskom Pjongčangu održavaju se od 9. do 25. februara.

Kremlj: Provjeriti informacije o zabrani

Kremlj je pozvao da se izbjegava riječ bojkot u vezi sa učešćem ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Pjongčangu i saopštio da bi Rusija trebalo da nastavi dijalog sa MOK-om i brani svoja prava, izjavio je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

- Važno je da se sada izbjegavaju riječi kao što je bojkot. Postoje dva faktora koja treba uzeti u obzir. Prvi je da se mnoga pitanja o kojima se govori preuveličavaju, ali nije jasno na koga se pozivaju, a nejasno je i da li su ove informacije zvanične ili ne. Pojavljuju se neki novi elementi. Na primjer, zabrana upotrebe zastava na tribinama za navijače. Kao što znate, odluka koju je MOK objavio ništa ne govori o tome - odgovorio je Peskov novinarima na pitanje da li Kremlj razmatra bojkot Olimpijskih igara.

On je dodao da Rusija i MOK nastavljaju kontakte.

- U svakom slučaju, sa MOK-om mora da se nastavi dijalog. Situacija nije jednostavna, već komplikovana, ali to ne znači da treba prekinuti dijalog. Sa MOK-om moramo da razgovaramo i moramo da branimo svoja prava, koliko god je to moguće - istakao je Peskov.

Komentarišući koliko je tačna informacija o zabrani nošenja ruske zastave na tribinama stadiona tokom Olimpijskih igara, Peskov je rekao da Rusija to treba da razjasni.

- Najvažnije je sada da se na ekspertskom nivou razjasni koliko su pouzdane te informacije, zašto su se pojavile i od koga. I shodno tome, koliko su tačne. Glavna stvar jeste da imamo trezveni pristup, prije svega u interesu naših sportista, koji su odlučili da učestvuju na ovim Olimpijskim igrama. I ova odluka je prihvaćena sa razumijevanjem i podržana je - dodao je Peskov.

On je napomenuo da u odluci MOK-a o učešću Rusije na Olimpijskim igrama 2018. godine nije bilo riječi o nošenju ruskih zastava na tribinama.

Izvor: Sputnjik