latinica  ћирилица
24/01/2018 |  10:37 | Autor: RTRS

Ples usporava starenje uma i tijela

Fizički aktivni ljudi mogu da uspore proces starenja svog mozga a samim tim i tijela, tvrdi studija objavljena u časopisu "Frontiners in Human Neuroscience".
Ples        (Foto:indipendent.co.uk) -
Ples (Foto:indipendent.co.uk)

Posebno dobra aktivnost koja najviše utiče na odlaganje starenja, i mentalnog i fizičkog, jeste ples. Kako objašnjava doktorka Ketrin Rehfild, fizička aktivnost ima efekat usporavanja i sprečavanja propadanja mentalnih i fizičkih sposobnosti uobičajenog za starenje.

Pored plesa, i vježbe izdržljivosti su te koje povećavaju onaj dio mozga koji je najskloniji propadanju. Iako, samo plesanje je posebno korisno za održavanje ili čak popravljanje ravnoteže.

Naučnici su za istraživanje odabrali 52 volontera starosti od 63 do 80 godina i podijelili ih u dvije grupe; jedna se učlanila na ples, a druga je bila sportska kontrolna grupa. Oni koji su plesali su imali stalne promjene koreografije i tražilo se da od njih to sve zapamte.

Program sportske grupe uključivao je vježbe snage, izdržljivost i fleksibilnost. Kod obje grupe je primijećeno uvećanje hipokampusa, područja mozga koje je najsklonije propadanju zbog starenja. Taj dio mozga je, takođe, zadužen za memoriju, ravnotežu i učenje. Kod onih u plesnoj grupi povećali su se i dijelovi lijeve stane hipokampusa, i poseban dio desne strane pod imenom subikulum.

Plesanje, posebno ono praćeno promjenama koreografije, bolja je aktivnost od nekih aktivnosti koje zahtijevaju ponavljanje, kao što je vožnja bicikla ili hodanje. Oni iz plesne grupe su, takođe, puštali različite žanrove muzike, a plesnu rutinu mijenjali svake dvije nedjelje, i izvodili različite pokrete rukama, formacije, korake, ritmove i brzine.

Mnogo je važno prepustiti se muzici i ne razmišljati da li izgledate smiješno jer ona ima terapeutski efekat i podiže nivo sreće.

Izvor: Nedeljnik