latinica  ћирилица
24/01/2018 |  10:40 ⇒ 10:52 | Autor: RTRS

Rusija- Otkazano prikazivanje filma "Staljinova smrt"

Prikazivanje francusko-britanskog filma "Staljinova smrt" u Rusiji otkazano je zbog "uvredljivosti i propagnade", odnosno zbog, kako smatraju filmski radnici i političari, ismijavanja onih koji su pobijedili nacističku vojsku - Јosifa Visarionoviča Staljina i oficira Crvene armije.
Film "Staljinova smrt" - Foto: jutarnji.hr
Film "Staljinova smrt"Foto: jutarnji.hr

Rusko Ministarstvo kulture otkazalo je prikazivanje ove komedije na zahtjev filmskih radnika i poznatih ličnosti koji su pogledali film.

Oni su zatražili zabranu prikazivanja, jer film "udara na ruske državne simbole".

"Zahtijevamo da sprovedete dodatno sudsko vještačenje i u međuvremenu povučete dozvolu za prikazivanje filma", piše dvadesetak ruskih javnih ličnosti, među kojima su i režiser Nikita Mihalkov i Era Žukova, kći sovjetskog generala Georgija Žukova.

Film Armanda Јanučija, koji je bio zabranjen za osobe mlađe od 18 godina, na komičan način priča o borbi Staljinovih najbližih saradnika za vlast nakon njegove smrti 1953. godine.

Ministar kulture Rusije Vladimir Medinski ocjenjuje da se film može tumačiti kao "uvredljivo ismijavanje sovjetske prošlosti, zemlje koja je pobijedila fašizam, sovjetske vojske i običnih ljudi, pa i žrtava staljinizma".

Kritikovan je i izbor vremena izlaska filma - samo sedam dana prije proslave 75 godina sovjetske pobjede u Staljingradu nad nacističkom Njemačkom.

Potpisnici peticije smatraju da je taj propagandni film uvreda za sve koji su poginuli i koji su preživjeli Staljingradsku bitku.

"Ne samo Staljin, nego i svi njegovi maršali, pa i sam Žukov, prikazani su kao maloumni, iako su pobijedili u ratu", ističe jedan od potpisnika Pavel Požigajlo, član savjetodavnog vijeća Ministarstva kulture.

Čuveni ruski režiser Nikita Mihalkov smatra da ovakvi filmovi ne bi trebalo da dolaze u Rusiju, a oni koji kupuju slična ostvarenja ne bi trebalo ni da rade u toj zemlji.

Mihalkov je autor filma o staljinizmu "Varljivo sunce", za koji je 1994. godine dobio Veliki gran-pri na Kanskom festivalu.

Izvor: SRNA