latinica  ћирилица
24/01/2018 |  11:32 ⇒ 11:34 | Autor: RTRS

Perišić: Nastavak ekshumacija u martu

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić očekuje da će najkasnije u martu u BiH biti nastavljen proces ekshumacija posmrtnih ostataka lica nestalih u proteklom ratu.
Forenzičari - Foto: AFP
ForenzičariFoto: AFP

"Uvjeren sam da će proces ekshumacija u BiH biti nastavljen najkasnije u martu, a možda i ranije, s obzirom na trenutne povoljne vremenske uslove", rekao je Perišić.

Govoreći o rezultatima radno-konsultativnog sastanka, održanog nedavno u Sarajevu, radnih grupa koje je imenovao Savjet Evrope i Međunarodna komisija za nestala lica /ICMP/, on je naveo da su približeni stavovi, te da će naredni sastanak biti održan za 10 dana u Sarajevu, o čemu će biti objavljeno saopštenje.

Perišić kaže da je na sastanku bilo riječi o izmještanju DNK laboratorije ICMP-a iz BiH u Holandiju, statusu ICMP-a u BiH, zaštiti baze podataka, te zaštiti podataka članova porodica nestalih.

ICMP je početkom decembra prošle godine prenio iz BiH u Holandiju mnoge od svojih ključnih funkcija, uključujući i DNK laboratoriju.

Iz Savjeta ministara BiH tada je saopšteno da bi prenošenje DNK laboratorije iz BiH u Hag moglo izazvati potpuni zastoj u procesu identifikacije nestalih iz BiH u narednih pet mjeseci, a dugoročno će usporiti i znatno poskupjeti ovaj proces zbog slanja koštanih uzoraka u Holandiju.

Savjet ministara, kao suosnivač Instituta za nestala lica BiH, pozvao je 9. novembra ICMP da obustavi sve dosadašnje jednostrane aktivnosti o izmještanju DNK laboratorije iz BiH u Hag.

Savjet ministara BiH tada je upozorio i da se time otvara problem iznošenja 80.000 koštanih ostataka iz BiH, odnosno bioloških i genetskih uzoraka nestalih lica iz BiH, te zaštite podataka članova porodica nestalih.

Izvor: SRNA