latinica  ћирилица
24/01/2018 |  12:41 ⇒ 13:10 | Autor: RTRS

Određene grupe Lige nacija

Reprezentacija Srbije igraće u Ligi nacija sa selekcijama Crne Gore, Litvanije i Rumunije, odlučeno je žrijebom u Lozani.

Liga nacija igraće se od septembra do novembra ove godine, a 55 reprezentacija podijeljene su u četiri Lige, od A do D. Lige A i B imaju po tri, a Lige C i D po četiri grupe.

Selekcije će biti podijeljene u jednu grupu od tri i tri grupe sa po četiri tima, a pobjednici grupa izboriće plasman u B Ligu, dok će posljednjeplasirani ispasti u D Ligu nacija.

Liga nacija je novo takmičenje koje će reprezentacijama omogućiti drugu šansu za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine nakon što se završe kvalifikacije koje će se igrati u standardnom formatu.

Kroz kvalifikacije će na Euro proći 20 ekipa, dok će četiri ekipe na smotru najboljih evropskih selekcija doći kroz baraž Lige nacija.

Završni turnir Fajnal for UEFA Lige nacija na kome šansu da igraju imaju samo selekcije iz A lige biće održan od 5. do 9. juna 2019. godine, a baraž za Evropsko prvestvo u okviru Lige nacije od 26. do 31. marta 2020.

BiH će nastupiti u ligi B, u grupi 3 zajedno sa Austrijom i Sjevernom Irskom. Srbija će se takmičiti u okviru grupe C4, a u društvu sa selekcijom Crne Gore, Rumunije i Litvanije.

Liga A

Grupa 1: Njemačka, Francuska, Holandija
Grupa 2: Belgija, Švajcarska, Island
Grupa 3: Portugal, Italija, Poljska
Grupa 4: Španija, Engleska, Hrvatska

Liga B

Grupa 1: Slovačka, Ukrajina, Češka
Grupa 2: Rusija, Švedska, Turska
Grupa 3: Austrija, BiH, Sjeverna Irska
Grupa 4: Vels, Republika Irska, Danska

Liga C

Grupa 1: Škotska, Albanija, Izrael
Grupa 2: Mađarska, Grčka, Finska, Estonija
Grupa 3: Slovenija, Norveška, Bugarska, Kipar
Grupa 4: Rumunija, Srbija, Crna Gora, Litvanija

Liga D

Grupa 1: Gruzija, Latvija, Kazahstan, Andora
Grupa 2: Bjelorusija, Luksemburg, Moldavija, San Marino
Grupa 3: Azerbejdžan, Farska Ostrva, Malta, tzv. Kosovo
Grupa 4: Makedonija, Armenija, Lihtenštajn, Gibraltar

Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA, predstavio je danas i trofej za koji će se boriti 55 reprezentacija u Ligi nacija.

Kako ocjenjuju portali, selekcija BiH je odlično prošla s obzirom na to, da je nekadašnji češki reprezentativac Vladimir Šmicer u grupu 3 sa bh. reprezentacijom spojio vjerovatno najslabije ekipe iz prvog i trećeg šešira na današnjem žrijebanju u Lozani.

Izvor: Agencije