latinica  ћирилица
24/01/2018 |  12:46 ⇒ 19:35 | Autor: RTRS

Ekonomsko-socijalni savjet o zapošljavanju u ovoj godini (VIDEO)

U Banjaluci je održana sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske, na kojoj je razmatran akcioni plan zapošljavanja Srpske za ovu godinu i izvještaj o radu ovog tijela za prošlu godinu.
Ekonomsko socijalni savjet - Foto: RTRS
Ekonomsko socijalni savjetFoto: RTRS

Godišnji plan zapošljavanja za ovu godinu dostavilo je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

- Činjenica je da u ovom trenutku imamo veliki odlazak iz RS zbog traženja veće zarade i boljeg zaposlenja, rekla je Ranka Mišić, predsjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta.

Dodala je da Dokument akcioni plan zapošljavanja Srpske za ovu godinu mora sadržavati i podatke o izdvojenim iznosima sa imenima firmi kojima je iz sredstava Zavoda za zapošljavanje finansirano novo zapošljavanje.

Postoje i firme, istakla je Mišićeva, koje koriste podsticaje za zapošljavanje i konstantno zapošljavaju, ali ne zadržavaju radnike.

Naglasila je da Sindikat traži ujednačavanje iznosa za radnike koji budu proglašeni tehnološkim viškom za vrijeme nezaposlenosti, u skladu sa okruženjem pa i Federacijom BiH.

- Radnik koji je proglašen tehnološkim viškom danas postaje gola sirotinja jer mu Zavod za zapošljavanje ne omogućuje ni minimalan iznos kako bi preživio, istakla je predsjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta.

Sastanku Savjeta prisustvovao je i direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Sindikat misli da je Akcioni plan za zapošljavanje u ovoj godini trebao proći raspravu socijalnih partnera pa tek onda doći na sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta, ali to sa ovim dokumentom, istakla je Mišićeva, nije bio slučaj.

Dragutin Škrebić predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, istakao je da postoje zajednički stavovi u vezi sa akcionim planom poslodavaca i sindikata.

Zamjerka Sindikata u vezi sa procedurom, smatra Škrebić, ne stoji, jer se danas raspravlja o nacrtu akcionog plana, a na osnovu današnjih zaključaka napraviće se prijedlog u Vladi.

Saglasan je da naknada za vrijme nezaposlenosti u Srpskoj treba biti veća, te da radnik koji ostane bez posla ne bi trebalo da bude socijalni slučaj.

S druge strane, smatra, da su danas mnogo bolji uslovi za povećanje naknade, jer je, ističe i manje preduzeća koja propadaju i masovno otpuštaju radnike.

Kada je riječ o akcionom planu, najveća primjedba poslodavaca je da se da naknada za već izvršeno zapošljavanje, tačnije da nadležne institucije kao jedini mjerodavan faktor koriste informaciju iz Poreske uprave na osnovu koje bi, po broju zaloslenih, firmama koje stiču uslove, bili omogućeni stimulansi za zalošljavanje novih radnika.

Stav Unije udruženja poslodava je da podržavaju zapošljavanje djece porodica poginulih boraca, i smatraju da ona trebaju imati prioritet.

Ekonomsko- socijalni savjet danas je razgovarao o nacrtu akcionog plana, a na osnovu njihovih zaključaka biće formiran prijedlog o kojem će se na Ekonomsko - socijalnom savjetu rapravljati.

Zahtjev saveza sindikata je da rok primanja naknade bude produžen na 24 mjeseca umjesto trenutnih 12, da iznosi 50% prosječne plate. Sada je to 250 KM i povećava se u skladu sa godinama staža.

Plan za zapošljavanje novih radnika predviđa iznos od nešto više od 14 miliona KM.

M.Vujinović/RTRS