latinica  ћирилица
24/01/2018 |  13:09 ⇒ 13:13 | Autor: RTRS

Gnjatić: Ujednačiti koeficijente za obračun plata

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić rekao je da je potrebno što prije ujednačiti koeficijente za obračun plata zaposlenih u prosvjeti i kulturi sa ostalim budžetskim korisnicima.
Banjaluka, sindikat obrazovanja, Gnjatić - Foto: SRNA
Banjaluka, sindikat obrazovanja, GnjatićFoto: SRNA

Gnjatić je istakao da su Vlada i Savez sindikata Srpske potpisali memorandum o zajedničkim mjerama za naredni period u kome piše da će doći do ujednačavanja koeficijenata, a u tom smjeru sačinjen je i akcioni plan.

On je rekao da ovo ujednačavanje traže praktično 10 godina i da su koeficijenti za prosvjetare devet, devet i po i deset, isključujući rukovodeća mjesta, dok kod ostalih budžetskih korisnika počinju od 13, pa naviše.

"To je nepravda koju u narednom periodu treba ispraviti", kazao je Gnjatić novinarima.

On je najavio da će u narednih sedam, osam dana ovaj sindikat pregovarati o tome sa ministrom prosvjete i kulture i nadležnim organima. "Nadamo se da će ti pregovori uroditi plodom", navodi je Gnjatić.

On je najavio da će biti pregovarano i o odluci Ustavnog suda Republike Srpske o neustavnosti i nezakonitosti odredaba-uputstava o naknadi za prevoz zaposlenih u prosvjeti i kulturi.

"Tražimo da što prije počne njeno provođenje, kao i model da radnici budu obeštećeni i da se ove naknade isplaćuju u punom iznosu. Nadamo se da ćemo i u tim pregovorima doći do dobrih rješenja i da ubuduće niko neće raditi nezakonite stvari", ocijenio je Gnjatić.

On je rekao da se sredstva za pomenuto obeštećenje, ali i rješavanje problema ujednačavanja koeficijenata, mogu obezbijediti kroz rebalans budžeta Srpske, ako se to bude željelo.

"Zavisno od rezultata pregovora, organi Sindikata će donijeti adekvatne mjere ako se našim zahtjevima ne udovolji. To mogu biti različiti oblici sindikalne borbe, ali za sada u prvi plan stavljamo pregovore", istakao je Gnjatić.

Konferenciji za novinare u Domu sindikata prisustvovali su predsjednik Odbora sindikata obrazovanja nauke i kulture regije Gradiška Goga Radić i član republičkog odbora ovog sindikata iz regije Banjaluka Dragiša Ilisić.

Izvor: SRNA