latinica  ћирилица
24/01/2018 |  16:02 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

Foča: Mini elektrane finansiraju elektrifikaciju povratničkih sela (VIDEO)

Iako su komšije sa tri mini-hidrocentrale mještani sela Drače i Ratine u fočanskoj mjesnoj zajednici Јeleč su bez električne energije.
Snabdijevanje strujom - Foto: RTRS
Snabdijevanje strujomFoto: RTRS

Problem će biti riješen u ovoj godini – vlasnici hidro-elektrana će podići elektro-mrežu do 28 kuća. Uz ovaj gorući problem je i u Miljevini gdje su česti nestanci struje.

Skoro dvije decenije mještani Drača i Ratina nemaju struju. Vlasnici mini hidro-centrala prihvatili su inicijativu Opštine Foča da finansiraju podizanje elektro-mreže do ovih sela.

- To su i prvi povratnici i oni sve vrijeme nisu imali električnu energiju i ovo će biti dobro da se uradi, kaže Fuad Šljivo predsjednik MZ Јeleč.

U Opštini Foča ističu da se što prije mora riješiti problem elektro-snabdijevanja mjesne zajednice Miljevina.Prenos proizvedene struje u mini-hidrocentralama ne može da podnese dotrajala mreža zbog čega je desetine domaćintava često i po nekoliko dana bez struje. Pomoć očekuju od Elektroprenosa BiH-a, Ministarstva industrije i Elekrodistribucije.

- Trebalo bi da rekonstruišemo prenosni sistem na području naše opštine, jer nećemo moći ubuduće nijednu HE završiti, a da to ne bude završeno prije jer proizvedenu struju nećemo moći plasirati do krajnjeg potrošača, istakao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Na sastanku sa vlasnicima hidrocentrala, Elektrodistribucije i Miistarstva za ljudska prava BiH rečeno je da je u protekle četiri godine za izgradnju elektro-mreže uloženo pola miliona maraka. Najavljeno je da bi uz podršku Ministarstva struju trebalo da dobiju i sela Poljica i Banjine sa 50 domaćinstava.