X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
24/01/2018 |  16:27 | Izvor: RTRS

Sedam važnih informacija za pravilno postavljanje dijagnoze

Da bi ljekar mogao da propiše sve potrebne preglede, lijekove i da postavi pravilnu dijagnozu, mora od pacijenta da dobije važne informacije o njegovom zdravstvenom stanju.
Zdravlje (Foto: Thinkstock) -
Zdravlje (Foto: Thinkstock)

Zbog toga, ove informacije nikada ne bi trebalo da sakrivate od doktora.

1. Ishrana

Kada dođemo na pregled kod ljekara obično osjetimo krivicu zbog nezdrave ishrane. Ponekad zbog toga doktoru ne želimo da otkrijemo kakva je zapravo vaša ishrana, nego govorimo da se hranimo zdravije.

Sa druge strane, ponekad ne želimo da priznamo da smo na rigoroznoj dijeti ili da se prejedamo. Sve to su informacije od velike važnosti, koje bismo morali da otkrijemo ljekaru.

2. Upotreba lijekova

Neki ljudi često koriste razne lijekove bez znanja doktora ili se ne pridržavaju propisanog načina uzimanja lijekova. Sve to utiče na njihovo liječenje, a može da utiče i na rezultate analize krvi.

Zato na svakom pregledu ljekaru treba tačno navesti koje lijekove koristite. Naravno, treba navesti i sve one lijekove koje kupujete bez recepta.

3. Pušenje

Nemojte da krijete koliko stvarno pušite, bilo da je u pitanju jedna kutija dnevno ili nedjeljno. Bez obzira na količinu, obavezno doktoru priznajte koliko cigareta zaista konzumirate.

Upravo je pušenje navika o kojoj pacijenti najviše lažu ljekare.

4. Alkohol

Kao i cigarete, i alkohol je opasan po zdravlje. Utiče na jedan od najvažnijih organa - jetru. Informacija o količini alkohola koju konzumirate može biti veoma važna za postavljanje pravilne dijagnoze.

5. Suplementi i ljekovito bilje

Ako koristite dodatke ishrani, vitamine ili ljekovito bilje, recite to svom doktoru. Kada određeni lijekovi dođu u dodir sa tim dodacima, njihova efikasn