latinica  ћирилица
24/01/2018 |  21:29 ⇒ 21:35 | Autor: RTRS

Јovanović: Rješavanje pitanja statusa Republike Srpske i Kosmeta je povezano

Pitanja statusa Kosova i Metohije i Republike Srpske indirektno su povezana i moglo bi se reći da su Kosovo i Metohija i Republika Srpska neka vrsta sijamskih blizanaca proisteklih iz različitih stavova zapadnih sila u odnosu na bazične međunarodne dokumente, smatra nekadašnji šef diplomatije SR Јugoslavije Vladislav Јovanović.
Vladislav Јovanović (foto:in4s.net) -
Vladislav Јovanović (foto:in4s.net)

Јovanović ocjenjuje da su ova dva pitanja povezana zbog toga što se princip nepromjenjivosti granica zasniva na završnom aktu Helsinkija i što se princip avnojskih granica, odnosno nepromjenjivosti granica, zasniva na odlukama Badinterove arbitražne komisije međunarodne mirovne konferencije o Јugoslaviji.

"Kad je riječ o Srbiji, ta granica je izmenjena nizom protivzakonitih akata od zapadnih sila i proizvele su kvazidržavu, opravdavajući to nekom posebnošću. Posebnost je samo u kršenju tih ključnih pravila međunarodnog prava, a ne u bilo čemu drugom", naglasio je Јovanović.

On je dodao da se, s druge strane, dejtonska BiH proglašava nedodirljivom jer je to tako rečeno u Dejtonu.

"Sve bi to bilo u redu kad ne bi bila dodirljiva i promenjiva granica Srbije", rekao je Јovanović za "Sputnjik".

Prema njegovim riječima, postoje dva različita rješenja u vezi sa istim stavovima međunarodnog prava i ta dva rješenja ne mogu vječito da budu jedan pored drugog, već na neki način moraju da se usaglase.

"I zbog toga bi se moglo reći da su Kosovo i Metohija i Republika Srpska neka vrsta sijamskih blizanaca proisteklih iz različitih stavova zapadnih sila u odnosu na te bazične međunarodne dokumente. Tako da bi se, ako bismo dalje išli sa tim razmišljanjem, moglo reći da se Republika Srpska najbolje brani preko Kosova i obrnuto, da se dejtonska BiH najbolje brani nepriznavanjem Kosova i priznavanjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije", dodao je Јovanović.

On je ukazao da postoje različita ponašanja, poput Bakira Izetbegovića, koji, kako je naveo Јovanović, čezne za priznavanjem takozvane države Kosovo, a istovremeno izaziva sudbinu jer bi takav presedan mogao da se okrene kao bumerang protiv njegovih shvatanja o nepromjenjivosti granica BiH.

Prema njegovom mišljenju, da li će u budućnosti ostati status kvo ili će ipak doći do promjena granica na Balkanu, zavisi od toga šta zapadne sile očekuju od Srbije i na šta je Srbija u tom smislu spremna.

"Ako je ona spremna da čvrsto brani svoje ustavne pozicije o celokupnosti državne teritorije, onda neće doći do takvih krupnih promena. A da li će zapad zbog toga da uskrati podršku Srbije za ulazak u EU, to je stvar zapada da proceni da li mu je to u interesu ili ne", smatra Јovanović.

On je rekao da, ukoliko bi Srbija zbog bilo kojih razloga pravila ustupak prema pitanju Kosova i Metohije, u smislu direktnog ili indirektnog prihvatanja novog stanja stvari, to ne bi koristilo ukupnoj poziciji Srbije, a dovelo bi do nezadovoljstva drugih sastavnih djelova ostalih država, ne samo na Balkanu, nego i u Evropi i šire.

"Stvorio bi se presedan na koji bi svi drugi mogli da se pozivaju da se od jedne međunarodno priznate članice UN može otkinuti jedan deo teritorije pod nekim lažnim izgovorima i da to ostane bez posledica. Јednostavno, nije moguće da to ostane bez posledica", zaključio je Јovanović.

Izvor: SRNA