latinica  ћирилица
24/01/2018 |  22:07 ⇒ 25/01/2018 | 11:45 | Autor: RTRS

Stevandić: Otcjepljenje Republike Srpske najbolji odgovor na njeno ukidanje (VIDEO)

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da je otcjepljenje Republike Srpske najbolji odgovor na njeno ukidanje. Gostujući u emisiji Telering, naše televizije, Stevandić je naglasio da BiH nema budućnost kao unitarna država, što se, dodaje, uporno pokušava nametnuti.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Bude li BiH unitarna, ona će se raspasti, tvrdi Stevandić. Kad god nas optuže i pitaju zbog čega se otcjepljujemo, naš odgovor je, kaže, otcjepljenje je lijek, tačnije, protivotrov na otrov koji se sipa pričama o ukidanju Republike Srpske. 

Na pitanje da li govori o otcjepljenju, Stevandić je odgovorio: 

"Da. Kao odgovoru na ukidanje Republike Srpske. Јa volim da kažem da se Republika Srpska otcjepljuje jedino ukidanjem".

Ako neko teži da vam ospori pravo da odlučujete o svojoj sudbini, kao što se to čini Srbima i Hrvatima, ako teže da vam nametnu predstavnike, kao što je to Hrvatima učinjeno nekoliko puta, morate, kaže Stevandić, da imate spreman odgovor. 

"Što se tiče Srba, podržavamo brigu Hrvata da biraju svoje predstavnike. Ne zato što ih volimo, nego zato što će sutra nama uraditi to što ne budu uradili Hrvatima i što će biti ostvarena ta unitarna BiH", rekao je Stevandić.

Stevandić podsjeća da je Ustav BiH mijenjan zahvaljujući međunarodnom intervencinizmu, ali nikada ispred BiH nije napisano republika, federacija, konfederacija, monarhija, već je to, dodaje, ostalo otvoreno pitanje. 

"To što je pitanje ostalo otvoreno, dalo je nadu Bošnjacima da ga zatvore na način da bude unitarna, a nama odgovornost da ne prođemo kao Srbi na Kosovu u unitarnoj BiH", naglasio je Stevandić.

Potpredsjednik Parlamenta Srpske smatra da je Bakir Izetbegović, kao dio vlasti na nivou BiH, najveći krivac što BiH ne ide naprijed. Umjesto kompromisa, ističe, zajedno sa Savezom za promjene, zaobilazio je institucije Srpske, zbog čega je izgubljeno četiri godine i brojne investicije. Navodi primjer blokade 740 miliona maraka Srpskoj, isključivo zbog, kako tvrdi, političke koristi.

Pogledajte kompletnu emisiju Telering: