X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
25/01/2018 |  11:24 ⇒ 26/01/2018 | 08:35 | Izvor: RTRS

Danas se pomjeraju kazaljke "sudnjeg dana"!

Svjetski naučnici danać će uključiti sat koji simbolično otkucava vrijeme koje je ostalo čovječanstvu koje je u opasnosti od istrebljenja.
Sat - ilustracija (foto: Thinkstock ) -
Sat - ilustracija (foto: Thinkstock )

Sat će se uključiti u 10 časova po vremenu u Vašingtonu, odnosno u 15 časova po londonskom vremenu, i najvjerovatnije će nam pokazati da smo mnogo bliže nukleranom kraju svijeta nego što mislimo, prenosi britanski Independent.

Ceremoniji će prisustvivati brojni naučnici koji će govoriti o "sudnjem danu", koji simbolizuje mogućnost nukleranog uništenja svijeta.

Ovaj skup, koji se odvija svake godine, napominje Independent, djelimično ima ceremonijalni karakter u okvoru kog svjetski eksperti izražavaju mišljenje o tome koliko je svijet danas u opasnosti od izbijanja nuklearne katastrofe, ali ujedno ima i važnu poruku tom istom svijetu. Danas će oni, najverovatnije, reći da su veoma zabrinuti, ocjenjuje list.

Šta je "sat sudnjeg dana" ili "smaka svijeta" i šta on znači

Sat je zapravo način da se čovječanstvu ukaže na ozbiljnost prijetnji u vezi s uništenjem cjelokupne civilizacije na Zemlji. Što su kazaljke na satu bliže brojki 12 to smo u većoj opasnosti. Takođe, ukoliko se opasnost od sudnjeg dana smanji, kazaljke se udaljavaju od ponoći.

U većini slučajeva do sada su te kazaljke bile namještene između dva i 10 minuta do ponoći, a najbezbjednije predviđanje je bilo 1990. Trenutno kazaljke stoje na dva i po minuta do ponoći, što je presedan koji je napravljen prošle godine, budući da se kazaljke namještaju na cijele minute.

Očekuje se da eksperti danas kazaljke pomjere još bliže ponoći, najmanje za tih pola minute, budući da nijedna prijetnja čovječanstvu koja je istaknuta prošle godine nije nestala, dok su se nove pojavile.

Prošle godine, kada su kazaljke na satu pomjerene najbliže tački kraja svijeta, naučnici su poslali jasnu poruku svjetskim liderima.

"Vjerovatnoća globalne katastrofe je veoma blizu i neophodne su brze akcije kako bi se smanjili rizici", rečeno je prošle godine.

Izvor: Agencije