latinica  ћирилица
26/01/2018 |  11:43 ⇒ 13:53 | Autor: RTRS

Trebinje domaćin dvodnevne radionice o pejsažima (VIDEO)

Trebinje je domaćin dvodnevne radionice o primjeni Konvencije o evropskim pejzažima u BiH. Teme dvodnevnog skupa su očuvanje pejzaža, pitanja životne sredine i prostornog planiranja.
Trebinje - evropski pejzaži - Foto: RTRS
Trebinje - evropski pejzažiFoto: RTRS

Iako je Konvencija o evropskim pejzažima potpisana 2010. godine, do sada, kažu iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijsko i prirodnog nasljeđa Srpske,ništa nije urađeno na njenom sprovođenju.

Institucije u BiH trebalo bi da primijene mehanizme koji se koriste u zemljama Evropske unije kako bi se zaštitili pejzaži i značajne građevine sa autothonom arhitekturom.

"Da se zaštite neki pejzaži i neki predjeli, da se sačuvaju raznolikosti posebne vrste u prirodi, da se i neki krajolici upodobe za turističke svrhe", naveo je direktor Zavoda za zaštitu kulturno-istorijsko i prirodnog naslijeđa Republike Srpske Slobodan Nagradić.

"Mi smo praveći zakon o zaštiti prirode pejzaž identifikovali kao vrijednost i u tom smislu imamo prijedloge područja koja bi mogla biti zaštićena u prirodi-zaštićeni kulturni pejzaži", rekao je načelnik Odjeljenja za prirodno naslijeđe Srpske Dragan Kovačević.

Naučni i stučni radnici iz regiona i Evrope u okviru dvodnevnog skupa predstaviće načine identifikacije i klasifikacije pejzaža. Na taj način bila bi, kažu, stvorena mogućnost primjene planskih dokumenata u domaćem zakonodavstvu. 

"Ova konvencija ujedinjuje prirodno i kulturno naslijeđe i opominje nas da su predeli zajedničko bogatstvo, koje ne samo da moramo čuvati i na neki način konzervirati, već da treba težiti da se oni ekonomski valorizuju", istakao je pomoćnik ministra zaštite životne sredine Srbije Biljana Filipović Đušić.

Radionicu organizuje Savjet Evrope u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.