latinica  ћирилица
29/01/2018 |  13:24 | Autor: RTRS

Spektakl na nebu nakon 36 godina: Zašto je 31. januar poseban?

Redak astronomski događaj - "super plavi krvavi Mesec" - biće vidljiv u srijedu, nakon 36 godina, s nekih dijelova Zemlje.

Događaj izaziva veliko uzbuđenje jer će 31. januara spojiti tri neobične lunarne pojave: supermjesec, plavi Mjesec i potpuno pomračenje Mjeseca.

Nažalost, Evropa nije među mjestima s kojih će ovaj rijedak događaj biti vidljiv. U njemu će uživati ljudi u Sjevernoj Americi, Aziji, na Bliskom istoku, u Rusiji i Australiji.

"To je rijedak astronomski triplet", rekao je Keli Biti, urednik časopisa Sky and Telescope, prenosi Hina.

Ova pojava se javlja svake dvije godine i osam mjeseci. Supermjesec se javlja kada je Mjesec najbliži Zemlji u svojoj orbiti. U toj tački, nazvanoj perigej, Mesec izgleda 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji. Te dvije pojave nisu toliko rijetke, ali u kombinaciji sa istovremenim pomračenjem Meseca nije ih bilo 36 godina.

Tokom pomračenja Mesec će skliznuti u Zemljinu sjenku, a beli disk će postupno poprimiti narančastu ili crvenu boju. Tako će 'plavi' Mjesec postati "krvav".

Poravnanje Sunca, Mjeseca i Zemlje trajaće sat i 16 minuta. U zapadnom dijelu SAD-a i Kanade biće vidljivo prijje zore, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uveče, kad Mesec izlazi.

Suprotno od pomračenja Sunca, posmatrenje Mjeseca se može posmatrati golim okom.

"Bilo je mnogih supermjeseca i pomračenja, ali retko je da se to dogodi sa Plavim mjesecom", kaže profesor fizike i astronomije na univerzitetu Dejtona Biču.

"Poravnanje tih tri ciklusa, to je čudo koje treba pogledati", rekao je.

To se poslednji put dogodilo 30. decembra 1982. i tada bilo vidljivo u Evropi, Africi i zapadnoj Aziji.

Izvor: B93, Radio Sarajevo