X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
29/01/2018 |  13:27 | Izvor: RTRS

Zlato otkriveno u olupini iz brodoloma 1857. ide na prodaju

Zlatne poluge, zlatnici i zlatna prašina vrijedni više od 50 miliona dolara, najveće izgubljeno blago u istoriji SAD koje je ležalo na dnu okeana više od 150 godina, uskoro će biti izloženo i stavljeno na prodaju u Kaliforniji.
Zlato - Foto: RTRS
ZlatoFoto: RTRS

Zlatni tovar od 3.100 zlatnika, 45 zlatnih poluga i 36 kilograma zlatne prašine, otkriven 1988. godine u olupini parobroda "S.S. Centralna Amerika", trenutno se nalazi u improvizovanoj laboratoriji južno od Los Anđelesa, prenosi agencija AP.

Ovo blago se decenijama čišti ručno od rđe i prljavštine koje su se nakupile na novčićima i polugama dok su ležali na dubini od 2.134 metra ispod površine mora, kako bi zablistali punim sjajem uoči prvog javnog predstavljanja sljedećeg mjeseca.

Parobrod "Centralna Amerika" nosio je vrijedan plen "Kalifornijske zlatne groznice" kada je u 1857. godine potonuo pod naletom uragana nedaleko od obale Јužne Karoline.

U brodolomu se udavilo 425 ljudi i potonule su hiljade funti kalifornijskog zlata, što je dovelo do ekonomske panike. Blago će biti javno izloženo u Kongresnom centru u Long Biču, južno od Los Anđelesa, u februaru.

Sve zlato će biti dato na prodaju, a kako se procjenjuje, i najmanji zlatnik bi mogao da dostigne cijenu od milion dolara zahvaljujući kombinaciji faktora rariteta i istorije koja stoji iza njega, izjavio je Dvajt Manlej, menadžer u kompaniji "Kalifornija Gold Marketing Grup" koja organizuje izlaganje i aukciju.

Izvor: B92, Tanjug