X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
30/01/2018 |  08:06 | Izvor: RTRS

Rizik od infarkta veći kod starih koji su preboljeli grip

Kod pacijenata koji su preboljeli grip izgledi da nakon toga dobiju srčani udar veći su čak šest puta, rezultati su istraživanja. Rizik od srčanog udara posebno je izražen kod osoba u trećem životnom dobu.
Prehlada - Foto: Screenshot
PrehladaFoto: Screenshot

"Istraživanja su značajna jer upućuju na važnost vakcinacije, zbog dokazane povezanosti između influence i akutnog infarkta miokarda", rekao je glavni autor studije Džef Kvong, naučnik Instituta za kliničke komparativne nauke i javno zdravlje iz Ontarija u SAD.

Studiju je, u saradnji sa kolegama, sproveo na gotovo 20.000 pacijenata iz Ontarija, kod kojih je u laboratoriji potvrđena infekcija gripom u razdoblju od 2009. do 2014. godine.

Opasnost od obolijevanja najveća je u prvoj nedjelji nakon infekcije, naročito kada je riječ o osobama u trećem životnom dobu, kao i kod pacijenata koji su već imali srčani udar. I ostali virusi, koji izazivaju respiratorne bolesti, mogu rezultirati opasnošću od infarkta miokarda, ali ne u tolikoj mjeri kao nakon prebolovanog gripa.

Ranije studije dovodile su u vezu grip, srčana oboljenja i smrtni ishod.

"Učestalost srčanih udara najviša je zimi", podsjetio je Kvong, uz objašnjenje da respiratorne infekcije povećavaju mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka, kao i upala, i da oštećuju krvne sudove, što objašnjava povećan rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.

Kvong je pozvao na "donošenje međunarodnih smjernica čija svrha je vakcinacija protiv gripa svih osoba koje spadaju u rizičnu grupu, od mogućeg srčanog udara".

On je pozvao i sve osobe iz pomenute grupe da preduzmu mjere opreza i spriječe razvoj respiratornih infekcija, naročito gripa, pritom vodeći računa o redovnom pranju ruku, kao i o vakcinaciji.

Izvor: B92