latinica  ћирилица
30/01/2018 |  16:43 ⇒ 18:49 | Autor: RTRS

Prevencijom protiv moždanog udara (VIDEO)

Moždani udar kao jedno od najtežih oboljenja savremenog čovjeka sve češće pogađa mlađu populaciju, a preventivnim pregledom u Srpskoj do sada je spaseno na hiljade života.
Moždani udar - Foto: RTRS
Moždani udarFoto: RTRS

Predavanja o simptomima i prevenciji moždanog udara organizovalo je Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske.

U svijetu moždani udar u svakih pet sekundi doživi jedan čovjek, oko 5,5 miliona godišnje ih umre, dok od 23 do 25 odsto njih ostanu teški invalidi. Prepoznavanje simptoma moždanog udara, adekvatno i pravovremeno zbrinjavanje pacijenata značajno je za sprečavanje najgorih posljedica ove bolesti.

Slobodanka Crnčević neurolog u Јedinici za moždani udar Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka navodi da poslije 65 godine ta bolest se udvostručava na svakih deset godina.

"Upravo je ta kategorija koja najčešće oboljeva, i oni su načešće naši pacijenti", istakao je Crnčević.

Živana Vuković-Kostoć predsednica Udruženja medicinara, sestara, tehničara i babica u Republici Srpskoj ističe da je njihova tema veoma značajna, ne samo za medicinske sestre, i za penzionere, nego i za one koji trebaju da prepoznaju prve simptome moždanog udara.