latinica  ћирилица
30/01/2018 |  17:40 ⇒ 20:59 | Autor: RTRS

"Eko toplane" preuzele obavezu - a.d. "Toplani" godišnje pola miliona KM (VIDEO)

Potpisivanjem ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji nove "Eko toplane" preuzele su obavezu da za korišćenje kapaciteta stare toplane godišnje plaćaju 500 hiljada maraka.
Toplana - Foto: RTRS
ToplanaFoto: RTRS

Dokumentom koji je usvojio gradski parlametn "Eko toplane" preuzele su obavezu da u toplifikacioni sistem, koji nije u njihovom vlasništvu godišnje ulože milion i po maraka. Mali akcionari tvrde, odluka je ekonomski štetna i nerazumljiva.

Grad je 14. decembra prošle godine pokrenuo proces takozvanog istiskivanja malih acionara a.d. Toplane Banjaluka u zakonskim mogućnostima. Mali akcionari, mogućnost žalbe imali su do 14. januara ove godine.

Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke kaže da pred sobom ima rješenje Okružnog privrednog i Osnovnog suda u Banjaluci da se niko od malih akcionara nije žalio, tako da u ovom momentu u samom CR imate evidentirane male akcionare, ali suštinski je jedini akcionar Toplane, grad. Kroz sedam do deset dana očekujem da će se ovaj postupak kompletno riješiti.

Priča nezadovoljnih malih akcionara u vezi je sa interesom pojedinaca, kaže Amidžić.

"Toplana sa dugovanjem od 90 miliona jeste gubitaš, ali mnogi su na račun Toplane dobro živjeli i ostvarli prihode. Sada žele da zaštite svoje interese", navodi Amidžić.

Grad štiti svoje interese, kaže Amidžić jer je u proteklih 11 godina u Toplanu uloženo oko 130 miliona maraka. U prošloj godini 11 miliona, a ove kaže, radom "Eko toplana" tek dva miliona.

Goran Radivojac jedan od nezadovoljnih malih akocionara, tvrdi odluka o zakupu kapaciteta stare Toplane štetna je i ekonomski nerazumna. Dokumentuje da se i dalje trguje akcijama stare toplane.

Mićo Milovanović, direktor a.d "Toplane" Banjaluka objašnjava da je u prošlosti Radivojac, na sastancima na kojima je Toplana dogovarala isporuku mazuta od preduzeća Higat, koji je inače dugogodišnji dobavljač i koji je po ugovoru od 2006. godine do danas, ostvario promet 180 miliona. Na tim sastancima je Radivojac prisustvovao u svojstvu konsultanta higata.

Radivojac kaže, to su manipulacije. Volio bi, ali nije prilika ističe, da radi za, ili da je Higatu, Britiš petrolu, ili hrvatskoj Ini kao dobavljačima mazuta, toliko bitan.