latinica  ћирилица
31/01/2018 |  11:54 | Autor: RTRS

Kovač: Sud uveo novo krivično djelo - nadzor

Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Tomislav Kovač ocijenio je da je zapanjujuće to što je Sud BiH u potvrđenoj optužnici protiv njega uveo jedno novo djelo - nadzor u vršenju zločina genocida.
Tomo Kovač - Foto: RTRS
Tomo KovačFoto: RTRS

"To je nova kategorija da se može izvršiti genocid kroz upravni nadzor. Do sada je bila komandna odgovornost, a sad su uveli odgovornost nadzora. Napravili su nadzor kao neko novo djelo i kategoriju, kao neki novi oblik izvršenja radnje", izjavio je Kovač za Srnu.

On je rekao da će u ovom procesu učestvovati tako što će se izjasniti o bilo kojem dokumentu koji dobije, a trebalo bi da dobije ovu optužnicu.

"Pokazaću sve falsifikate, a vidjeću kako ću se ponijeti prema njoj /optužnici/. Glavna je poruka da ovo nema veze sa djelom, da žele sve ljude koji su vršili funkciju u ratu da povežu. Na tu sam opasnost upozoravao. Suština je da nema radnje, ali je dovoljno što sam se nalazio na poziciji, pa su uveli novo djelo nadzora", rekao je Kovač.

On je ocijenio da je očito "produžena radnja za Srebrenicu i da nije trajala, prema mišljenju Suda, do 22. jula, nego da je nastavljena i do novembra".

"Odnosno, mislim, da po njihovom gledanju, Srebrenica još traje", rekao je on.

Kovač je ocijenio da je suština cijele priče u tome da se sudi ljudima koji su vršili neku funkciju / u Republici Srpskoj/, da ih prvo povežu sa Srebrenicom, a potom i sa bilo kojim zločinom.

"Apsolutno ovi događaji idu na to da derogiraju kompletno institucije Republike Srpske i to je suština priče. Lako ću ja izaći na kraj sa ovim. Kada je u pitanju Tužilaštvo BiH, to je jedna kriminalna organizacija i to ne samo po pitanju ratnih zločina. Svi je tako prozivaju. Oni su nastavili rat", rekao je Kovač.

On je naveo da je u proteklih mjesec dana Sud BiH vratio Tužilaštvu optužnicu na doradu i da on nije mogao u tom vremenu da reaguje.

"Tužilaštvo nikad nije sprovelo osnovnu radnju da se izjasnimo o bilo kakvim dokazima, što je bilo po zakonu. Tužilac je morao da me sasluša, a imao je mogućnosti, da se izjasnim na okolnosti opštužnici. To nije nikad urađeno", naveo je Kovač.

Komentarišući termin iz optužnice da je držao "pod nadzorom" sve policijske snage koje su učestvovale u zločinima u Srebrenici i Žepi, Kovač je rekao da je to jedna nova kategorija, na šta je više puta upozoravao.

On je podsjetio da u MUP postoji zakonska kategorija - vršenje nadzora, što podrazumijeva kontrolu ispravnosti institucija, ponašanja ovlašćenih lica i slično, ali da to nije nikakva mjera i radnja koja se radi u smislu izvršne i komandne djelatnosti, nego ima mogućnosti da se nad nižim institucijama radi upravni nadzor.

"Sad imamo kategoriju upravnog nadzora, kao bi povezali nas, koje ne mogu ni sa kakvim radnjama povezati. Јa konkretno tu /u Srebrenici/ nisam bio prisutan ni de fakto, ni de jure. Ali izgleda da mora biti optužen neko ko je vršio funkciju, ni manje ni više zamjenika ministra MUP-a", rekao je Kovač.

Navodeći da je jako interesantna nova formulacija "nadzora", on je ocijenio da je, prema tome, dovoljno da ste samo u tom momentu vršili funkciju.

"Time se vrši zloupotreba srebreničkih događaja. Јa sam u nekom momentu vršio funkciju, a po zakonu imam pravo nadzora nad nižim kategorijama, nižim organizacionim jedinicama. A po toj kategoriji nadzora, ja sam učesnik i to ni manje ni više nego u krivičnom djelu genocida", rekao je Kovač.

On je istakao da je Haški tribunal nesporno utvrdio sve činjenice događaja adekvatnim dokumentima i da on može da se osloni na to i nije mu problem da se nosi sa tim.

Komentarišući navode iz optužnice da mu se stavlja na teret da je od 6. jula do 1. novembra 1995. godine bio komandant Štaba policijskih snaga, ministar i zamjenik ministra MUP-a Republike Srpske, Kovač je rekao da ne može u isto vrijeme biti i ministar i zamjenik.

"Šta je suština poruke? Nije problem Tomi Kovaču da se nosi sa ovim. Јa se nosim sa ovim 20 godina. Nije ovo pitanje Tome Kovača, već su ciljali Tomu Kovača kao zamjenika ministra MUP-a. Ne mogu biti u isto vrijeme i ministar i zamjenik. Ispada da sam ja, u vremenu kada sam istraživao Srebrenicu, nastavio nešto da radim", rekao je on.

Kovač je ocijenio da je tužilac /Ibro/ Bulić nastavio da vodi rat protiv njega i da se ne ponaša kao tužilac neke zajedničke BiH, nego kao da je još uvijek u ratu.

"On je tad bio u Konjicu, a ja na Ilidži. Negdje smo se morali sresti. On je taj rat nastavio, ide svim sredstvima, samo što ne koristi tešku artiljeriju. On je u svojoj glavi još u ratu", rekao je Kovač.

Izvor: SRNA