X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
31/01/2018 |  16:26 ⇒ 16:35 | Izvor: RTRS

Ruski psiholog savjetuje kako da izbjegnete svaku svađu

Aleksandar Svijaš je ruski psiholog koji je postao poznat zahvaljujući svojim knjigama o tome kako savladati osnovne vještine življenja i odnosa s ljudima.
Svađa (Foto: Shutterstock) -
Svađa (Foto: Shutterstock)

Konflikt i načini za njegovo rješavanje česta su tema ovog stručnjaka za ljudsku psihu.

Tako je u jednom od svojih djela ponudio metodu za koju tvrdi da skoro u svakoj situaciji može da nam pomogne da izbjegnemo svađu sa nekim ko ju je započeo.

Metod se sastoji iz dva koraka:

1. Analiza uzroka

Ako neko želi da se svađa s tobom, znači da mu je od tebe nešto potrebno. Napad je često naš podsvjesni način da prikrijemo dublji uzrok nezadovoljstva. Zato se uvijek prvo zapitaj o čemu se zapravo radi, šta neko zaista očekuje od tebe u određenoj situaciji. U pitanju mogu biti nedostatak (samo)poštovanja, povjerenja, ljubavi, topline i pažnje, strah od nečega…

2. Smirite sebe

Ključ je u tome da ne odgovaraš na provokacije. Daj sve od sebe da se ponašaš normalno i da jasno staviš do znanja da ne želiš da se svađaš. S druge strane, jako je bitno da za svoju smirenost ne očekuješ neku posebnu zahvalnost od osobe koja je pokušala da započne konflikt.

Neka ti bude dovoljno to što ste svi na miran način dobili ono što vam treba - on/a pozitivne vibracije, ti mir.

Napomena: Ovaj metod nikako se ne odnosi na slučajeve nasilja i zlostavljanja u porodici/odnosu gdje odmah treba i fizički djelovati (zakonski ako treba) i otići.

Izvor: Sputnjik