latinica  ћирилица
01/02/2018 |  12:03 ⇒ 13:43 | Autor: RTRS

Lopare: U januaru 60 pacijenata sa simptomima sličnim gripu

Na području opštine Lopare u januaru je prijavljeno 60 pacijenata sa oboljenjem sličnom gripu i taj broj je za 20 manji nego u januaru prošle godine, rekao je Srni direktor Doma zdravlja Lopare Želimir Nešković.
Direktor Doma zdravlja Lopare Želimir Nešković - Foto: RTRS
Direktor Doma zdravlja Lopare Želimir NeškovićFoto: RTRS

Nešković je naveo da su oboljeli najčešće pacijenti u dobi od 25 do 72 godine.

On je podsjetio da su ove sezone vakcinu protiv gripa primila 142 pacijenta iz grupe obaveznih vidova osiguranja i 101 pacijent koji je platio vakcinisanje.

"Tokom januara, javljali su nam se i pacijenti sa zapaljenjem grla, nosa, uha i respiratornog trakta", dodao je Nešković.

Prema njegovim riječima, u ovoj zdrvastvenoj ustanovi prijavljen je samo jedan slučaj oboljenja malih boginja - kod dvanaestogodišnjeg djeteta.

Nešković je najavio da će od subote, 3. februara, u ovoj zdravstvenoj ustanovi raditi ljekari specijalisti iz oblasti neurologije i urologije koji će pacijente pregledati svakih petnaest dana.

"Radiće se ultrazvučni pregledi krvnih sudova vrata, kao i ultrazvučni pregledi abdomena i male karlice", rekao je Nešković.

Kao najvažniji projekat koji će u ovoj godini raditi Dom zdravlja Lopare, Nešković je izdvojio izgradnju objekta u kome će biti smješten Centar za bazičnu rehabilitaciju /fizijatrija/ i pedijatrijska ambulanta.

"S prvim danima proljeća radićemo akciju besplatnih preventivnih pregleda pod nazivom `Bazari zdravlja` u mjesnim zajednicama opštine Lopare, gdje će porodični ljekari obavljati preglede, mjeriti krvni pritisak, šećer i holesterol u krvi", najavio je Nešković.

Izvor: SRNA