latinica  ћирилица
02/02/2018 |  16:16 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

Klinici za onkologiju u UKC Srpske doniran EKG aparat (VIDEO)

Pacijenti Klinike za onkologiju u Banjaluci od danas EKG dijagnostiku mogu da obave i na ovom odjeljenju. Aparat je nabavljen zahvaljujući donaciji Udruženja žena oboljelih od raka dojke "Iskra". Ovo je bila i posljednja želja nekadašnje predsjednice ovog udruženja, Azre Ikalović da novac namijenjen za kupovinu cvijeća za njen pokop bude doniran u humanitarne svrhe.
Iskra - donacija - Foto: RTRS
Iskra - donacijaFoto: RTRS

Dva mjeseca nakon što je preminula Azra Ikalović, njen humani rad nastavljaju članice udruženja "Iskra", koje su prikupljenim novcem banjalučkom odjeljenju onkologije uspjele da obezbijede prijeko potreban EKG aparat.

"Naravno da smo mi kao porodica ponosni što je Azra uspjela da čak i posthumno uradi još jedno dobro djelo", ističe Igor, sin Azre Ikalović.

"Јer ona je bila veliki humanitarac, i poslije smrti ona je tu sa nama", rekla je Suzana Kekić, predsjednica udruženja oboljelih od raka dojke "Iskra".

Pacijentima odjeljenja onkologije, EKG aparat omogućiće preglede koje su do sada morali obavljati na drugim odjeljenjima.

"Hemoterapija, posebno savremena biološka terapija koja se daje kod karcinoma dojke je kardiotoksična i nepophodno je da se uradi EKG. Kada se dogode neke neželjene reakcije, opet je potreban EKG nalaz i druge pretrage", naglasila je Zdenka Gojković, načelnik Klinike za onkologiju UKC Srpske.

"Gospođa Ikalović zajedno sa udruženjem se izborila da žene imaju najbolji tretman u BiH i Srpskoj. Dobro je da pored borbe protiv bolesti njen rad ima i ovakvu dimenziju", pohvalio je Nenad Stevandić, zamjenik direktora UKC Srpske.

Udruženje žena oboljelih od raka dojke "Iskra", borbu i dalje nastavlja, te nastoji da podigne svijest žena o redovnom pregledu i ranom otkrivanju raka dojke, zahavaljujući kojoj je bolest u potpunosti izlječiva.