latinica  ћирилица
02/02/2018 |  16:47 ⇒ 18:29 | Autor: RTRS

Pica za doručak bolja od žitarica?

Pica je bolji izbor za doručak nego žitarice, tvrdi dijetetičarka Čelsi Ejmer.
Hrana - ilustracija - Foto: getty
Hrana - ilustracijaFoto: getty

- Vjerovatno ćete se iznenaditi kad vam kažem da prosječno parče pice i tanjir žitarica sa punomasnim mlijekom imaju gotovo isti broj kalorija - kaže Ejmerova.

Doduše, trebalo bi dobro da razmislite da li ćete se ujutru zaustaviti na tom jednom parčetu pice ili ćete uzeti više jer biste u tom slučaju unijeli više kalorija nego što biste žitaricama...

- Međutim, pica sadrži mnogo više proteina, zbog čega ćete duže biti siti - tvrdi Ejmerova i dodaje da parče pice sadrži više masti i manje šećera nego većina žitarica.

- Zbog toga vam nivo šećera neće ubrzo pasti - kaže ona.

Bez obzira na to što tvrdi da je pica bolji izbor za doručak, priznaje da to nije baš zdrava hrana i da nije preporčljivo da je jedete stalno.

- Iako je tačno da su u pici bolje izbalansirani ugljeni hidrati, proteini i masti, ne možemo baš da kažemo da je to zdraviji obrok od žitarica - kaže nutricionistkinja Rijanon Lamber.

- Etiketiranje određene hrane ponekad može više da šteti, tako da bi trebalo da se fokusiramo više na sadržaj nutrijenata namirnica koje jedemo, nego na broj kalorija. Јer, nisu sve kalorije jednake - ističe ona.

Na kraju, sve zavisi od toga kakvu picu jedete ili koje žitarice jedete - neke žitarice sadrže zaista mnogo šećera, a opet, koliko je pica zdrava zavisi od toga sa čime je.

Šta bi onda trebalo da jedete?

- Zdrav i dobro izbalansiran doručak podrazumijeva popriličan unos proteina. A toga nedostaje u žitaricama. Takođe, trebalo bi da budemo svjesni da neke žitarice sadrže dosta šećera, mada su sa druge strane bogate hranljivim vlaknima, kojih obično unosimo nedovoljno. Zato, ako volite da doručkujete žitarice, potražite one bogate vlaknima, sa orasima, na primjer, kako biste unijeli i proteine - savjetuje nutricionistkinja.

Ona ipak naglašava da to ne znači da nikada ne treba da pojedete picu za doručak.

- Samo pazite sa čime će da bude i koliko ćete da pojedete. Kao što smo već rekli, pica može da ima zdrav balans ugljenih hidrata, masti i proteina - zaključuje ona.

Izvor: Mondo