latinica  ћирилица
02/02/2018 |  19:30 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Koja će valuta dominirati u trgovini naftom? (VIDEO)

Naftna industrija u svijetu dolar koristi za određivanje cijena svojih proizvoda. Prijetnju za monopol Amerike stvara Kina, koja teži da napravi veliki korak i zada udarac svjetskoj dominaciji američke valute. Trgovanje naftom na Šangajskoj energetskoj berzi u juanima-početak je ideje koja, bude li šire prihvaćena, znači korak ka osporavanju statusa američkog dolara, kao najsnažnije svjetske valute.
Trgovina naftom - Foto: RTRS
Trgovina naftomFoto: RTRS

Dolar ili juan-koja će valuta u budućnosti dominirati u trgovini naftom? S obzirom na to da je Kina najveći svjetski uvoznik, Peking smatra logičnim da kineska valuta vrednuje najvažniju robu globalne ekonomije.

Odstupanje od dolara strateški je prioritet za zemlje, poput Kine i Rusije, koje imaju za cilj da smanje zavisnost od američke valute, kroz ograničavanje izloženosti američkom valutnom riziku i američkim sankcijama.

Stručnjaci kažu-ovakva inicijativa zavisiće i od zemalja izvoznika nafte, poput Saudijske Arabije.

"Kina može sebi dozvoliti taj luksuz ako hoće da jačaju svoju valutu, da je pretvori u konvertibilnu valutu, da kaže da će da kupuje naftu i druge robe plaćajući svojom valutom. Pitanje je kako će se to odnositi na neke druge zemlje", rekla je Јelica Putniković, ekspert za energetiku i urednik ekonomskog časopisa "Balkan magazin".

Ekonomisti ipak s oprezom govore o ovoj temi. Zbližavanje Kine i Rusije sa velikim azijskim i bliskoistočnim ekonomijama ne znači da će dolar odmah izgubiti poziciju rezervne valute u svijetu. Ovaj pokušaj, smataju, potencijalno je dobro rješenje za konkurencije među valutama.

"Sa pozicije kupca naftnih derivata, odnosno korporacije, treba imati u vidu da to nisu nacionalne korporacije već privatne. Oni će podržati svaku inicijativu koja njima omogućava da pod boljim uslovima dođu do određenog derivata. S druge strane, svi poslovi i planovi se ugovaraju u dolarima. Tako da tu inicijativu vidim kao mogući otklon od dolara u smislu dedolarizacije Amerike koja ima rezervu u svjetskoj valuti", ističe Miloš Grujić, ekonomista i član Udruženja ekonomista "SVOT".

Za trgovinu u petro-juanima posebno su zainteresovane Rusija i Venecuela koja ima najveće rezerve nafte u svijetu.

Dok Trampova administracija vodi brigu zbog ogromnog deficita koji SAD ima u trgovini sa Kinom, trgovina naftom na Šangajskoj berzi u juanima, za Kinu je bitan segment projekta "Јedan pojas, jedan put".

"Očigledno je ta najava da će Kina početi da naftu plaća svojom valutom ustvari signal da jednostavno Kinezi neće trpjeti da im neko iz Vašingtona komanduje koliko njihova valuta da vrijedi", kazala je Јelica Putniković, ekspert za energetiku i urednik ekonomskog časopisa "Balkan magazin".

Slične inicijative svijet je već gledao namjerama Sadama Huseina za prodajom iračke nafte u evrima, ili namjeri Gadafija za osnovanje panafričkog zlatnog dinara.

Ovakve ideje nisu prošle slavno, pa je pravo pitanje da li će i kako Kina podijeliti svjetski ekonomski uticaj. Struka kaže-prosječan građanin malih zemalja, poput nas, može samo nijemo posmatrati bitku velikih sila, i priželjkivati što nižu cijenu nafte.