latinica  ћирилица
03/02/2018 |  12:16 ⇒ 04/02/2018 | 08:45 | Autor: RTRS

Klizište u Dolini heroja na Tjentištu; Pomoć Vlade NP "Sutjeska" (VIDEO)

U Memorijalnom kompleksu na Sutjesci, klizište prijeti da se obruši brdo, na kojem su spomenik Bici na Sutjesci i spomen kosturnica poginulih boraca iz Drugog svjetskog rata. Šteta je velika. Slijedi procjena i snimanje terena, kako bi se zaustavilo osipanje zemlje.
Tjetntište - klizište - Foto: RTRS
Tjetntište - klizišteFoto: RTRS

Obilna kiša i podzemne vode pokrenule su klizište u Dolini heroja.Pokidane su cijevi i šahotvi koji su odvodili vodu u rijeku Sutjesku. Sve je počelo iza 11 časova kada su zaposleni u Nacionalnom parku "Sutjeska" primijetili pomijeranje tla.

U klizištu je nestao i dio stepeništa koji je vodio do spomenika i spomen-kosturnice. Uništena je i sva podzemna infrastruktura. Padavine su prijetnja da se osipanje zemljišta nastavi što bi imalo nesagledice posljedice.

Uprava Nacionalnog parka Sutjeska alarmirala je sve nadležne institucije da bi se što prije saniralo klizište.

- Sama rupa je duboka oko par stotina metara. Vidi se da je odvod popucao i da je voda pokrenula klizište. Rupa je 12 do 13 metara udaljena od kosturnice, a kosturnica 30 metara od spomenika - kaže direktor Nacionalnog parka Dejan Pavlović.

 

 

Spomenik na Tjentištu

U Nacionalnom parku "Sutjeska" ne pamte da su ovako vode nadošle. Klizište je problem pravilo i prije trideset dvije godine.

- Stariji radnici su mi rekli da se ovo dešavalo 1985. godine kada se takođe brdo pokrenulo. Tada je angažovana inženjerija ЈNA, a proces sanacije je trajao par mjeseci - kaže Pavlović.

Vještaško brdo u Memorijalnom kompleksu na Tjentištu podignuto je sedamdesetih godina prošlog vijeka kada je izgrađena spomen-kosturnica i jedan od najmonumentalnijih spomenika u svijetu.

 Spomenik na Tjentištu

Upućeni stručnjaci, Vlada će pružiti pomoć i podršku

Odmah po saznanju da se u Nacionalnom parku "Sutjeska" na Tjentištu pokrenulo klizište koje prijeti da ugrozi spomen-kosturnicu u spomenik Bitke na Sutjeski, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologijuje odmah je reagovalo i poslalo stručnu ekipu u Nacionalni park da procijeni dosadašnju štetu i sagleda kompletnu situaciju na terenu.

- Kada nas je direktor Nacionalnog parka Dejan Pavlović obavijestio da se pokrenulo klizište i da prijeti Dolini heroja, odmah sam alarmirala Republičku direkciju za obnovu i izgradnju. Direktor Slavko Vukalović i dva građevinska inženjera iz ove uprave su već na putu prema Tjentištu. Takođe, narodni poslanik Ilija Tamindžija je, kao izvšni direktor za proizvodnju i tehničke poslove Hidroelektrane na Trebišnjici odmah ponudio pomoć, i geolog iz ovog preduzeća će se pridružiti stručnoj ekipi - kaže Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Golićeva je navela da će i Stevan Јovanović, direktor Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, zajedno sa stručnim timom iz Instituta, doći na Tjentište, te da se ubrzo očekuje potpuna slika sa terena i procjena štete koje je klizište napravilo, kao i preliminarni način sanacije.

- Vlada Republike Srpske će, kao i uvijek do sada u slučaju elementarnih nepogoda, pružiti punu podršku i pomoć Nacionalnom parku, kako bismo zaštitili Spomen-kosturnicu u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci 3.301 borca bitke na Sutjesci i sam spomenik - istakla je Golićeva.