latinica  ћирилица
03/02/2018 |  16:47 | Autor: RTRS

Koje je mlijeko zdravije- punomasno ili obrano?

Decenijama se obrano ili djelimično obrano mlijeko preporučivalo kao zdravija opcija, ali punomasno mlijeko je ipak bolje za zdravlje srca, pokazali su rezultati novog istraživanja.
Mlijeko (Foto: ethosorthodontics.com.au) -
Mlijeko (Foto: ethosorthodontics.com.au)

Naučnici sa Univerziteta u Kopenhagenu utvrdili su da konzumiranje punomasnog mlijeka podiže nivo dobrog (HDL) holesterola u krvi. Uz to, ispostavilo se da na nivo lošeg (LDL) holesterola ne utiče to da li ćemo piti punomasno mlijeko ili ono sa sniženim udjelom masti.

Povišen holesterol povezuje se sa višim rizikom od bolesti srca i krvnih sudova, moždanog udara... A naročito je opasan ukoliko osoba nije svjesna da ima povišen nivo holesterola, a to se dešava vrlo često.

Dobar holesterol ima pozitivan uticaj na zdravlje jer odnosi loš holesterol iz arterija, tako da on ponovo stiže do jetre, gdje se razlaže i zatim izbacuje iz tijela.

Ranije studije pokazale su da konzumacija punomasnog mlijeka snižava i rizik od dijabetesa.

"Vodiči za zdravu ishranu decenijama su preporučivali mlijeko i mliječne proizvode sa niskim udjelom mliječne masti, ali rezultati našeg istraživanja kažu da se punomasno mlijeko sa razlogom može smatrati komponentom zdrave, uravnotežene ishrane", navodi se u studiji.

Tokom ovog istraživanja, naučnici su dobrovoljcima davali po 500 mililitara mlijeka dnevno tokom tri nedjelje, s tim što je jedna grupa dobijala obrano, a druga punomasno mlijeko. Zatim su im zamijenili mlijeko.

Za to vrijeme, mjeren im je holesterol redovno, da bi se utvrdilo kako mliječne masti iz različitih tipova mlijeka utiču na masnoće u krvi, konkreno na dobar (HDL) i loš (LDL) holesterol.

Ispostavilo se da punomasno mlijeko podiže nivo dobrog holesterola, dok na nivo lošeg holesterola izbor mlijeka ne utiče u značajnoj mjeri, prenosi Dejli mejl.

Mnogo je onih koji su prestali da piju punomasno mlijeko zbog sadržaja masti, ali ni takvo mlijeko ne može se smatrati namirnicom bogatom mastima.

Generalno, namirnice koje imaju više od 20 odsto masti smatraju se onima sa visokim sadržajem masnoće. Punomasno kravlje mlijeko obično ima između 3,7 i pet odsto mliječne masti, tako da ako volite punomasno mlijeko niste "u opasnosti", naročito ako uzmete u obzir da ono nije nešto što pijete u nerazumnim količinama u toku dana.

Јoš jedan plus za punomasno mlijeko je i to što ono sadrži više važnih nutrijenata od obranog mlijeka, kao što su vitamini rastvorivi u mastima A, D, E i K, koji su važni jer, između ostalog, podstiču rad našeg imunog sistema, neutrališu šetu koju nanose slobodni radikali i čuvaju zdravlje kostiju.

Izvor: Mondo