latinica  ћирилица
03/02/2018 |  17:17 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Načelnik Osmaka ignoriše novu skupštinsku većinu? (VIDEO)

U opštini Osmaci prije četiri mjeseca uspostavljena je nova skupštinska većina predvođena SNSD-om, ali načelnik opštine Ljubo Petrović tu činjenicu je zanemario. Ne dozvoljava da se imenuje njegov zamjenik, a istovremeno plate i odborničke naknade kasne šest i 12 mjeseci. Nova skupštinska većina, tvrde njeni predstavnici, ne može da sprovede nove projekte u saradnji sa republičkom vlašću.
Opština Osmaci - Foto: RTRS
Opština OsmaciFoto: RTRS

Sa novim zamjenikom načelnika, opština bi imala bolju saradnju sa republičkom vlašću i stanovnici Osmaka bi to brzo osjetili putem novih infrastrukturnih projekata, tvrde u novoj skupštinskoj većini.

- Pripremio sam dva projekta, jedan se odnosi na hladnjaču, a drugi na mini mljekaru, ali kad to predložim načelniku, on kaže da mi ne vjeruje i da nije raspoložen za saradnju. Načelnik je opštinu zadužio za oko 1,5 miliona KM - kaže Zoran Nikolić, predsjednik OO SNSD.

Plate zaposlenima u administraciji kasne šest mjeseci, a odborničke naknade godinu dana, i to pokazuje kakva je politika Ljube Petrovića, kažu predstavnici nove skupštinske većine.

- Ima ljudi u novom mandatu koji nisu primili ni po jedan odbornički dodatak. Razlog je prezaposlenost, a načelnik je, iako je znao da ima viška radnika, primao nove - kaže odbornik SRS, Lazo Vidaković.

Načelnik opštine na optužbe odgovara: "Neka me opozovu i neka idu pred građane". Priznaje da ima kašnjenja u isplatama starih dugovanja, ali da je razlog otplata kredita koji je podignut 2011. godine, da bi se odblokirao račun.

- Ima određenog duga za paušale i radničke plate, ali njima je jasno rečeno da ćemo biti u situaciji da rješavamo i te probleme, kada isteknu krediti ove godine - kaže Petrović.

Nova skupštinska vlast navodi i, kako kažu, sumnjive poslove u kamenolomu i nasipanje puteva u ovoj opštini. Za radove u kamenolomu korištene su mašine Oružanih snaga BiH. Izvučeno je toliko kamena, tvrde naši sagovornici, kao da je građen auto-put, a ne nasipani seoski putevi. Pokazuju izvještaj načelnika o nasutim putevima u 2017. godini.

- U papirima piše da je nasipan put u Kulini do groblja, u dužini od 600 metara. Taj put je nasipan prije dvije godine, a prikazan je kao urađen put. I u većini tih puteva je slika slična, dužina puta je skraćena u odnosu na prikaze u ovim papirima, ili put nije uvaljan, ili nije nasipan kako treba, već u vrlo malim količinama - kaže Goran Sikimić, predsjednik Kluba odbornika SNSD.

Sa druge strane, načelnik opštine Ljubo Petrović naglašava da je cijena radova odrađena sa Oružanim snagama najmanje tri do pet puta jeftinija od nekog izvođača radova koji bi radio na ovim prostorima.

Odbornici nove skupštinske većine najavljuju krivične prijave protiv Petrovića.