latinica  ћирилица
04/02/2018 |  09:36 ⇒ 11:17 | Autor: RTRS

Grajf: Hitno zamijeniti izložbu koja izjednačava ubice i žrtve

Izraelski istoričar Gideon Grajf upozorio je da postojeća izložba u Memorijalnom kompleksu u Јasenovcu mora hitno da bude zamijenjena, jer daje pogrešnu i izvrnutu sliku strahota koje su ustaše počinile u ovom logoru, pa se ne zna ko je zločinac, a ko žrtva.
Gideon Grajf - Foto: Novosti.rs
Gideon GrajfFoto: Novosti.rs

- Posjetioci su dovedeni u zabludu oko broja žrtava, načina torture, ponižavanja i brutalnih ubistava logoraša - rekao je Grajf.

On je za Večernje novosti izjavio da svjetska istoriografija ima dužnost da sačuva sjećanje na genocid koji su nad Srbima, Јevrejima, Romima, Sintima i antifašistima počinile ustaše u Јasenovcu.

Grajf je poručio da broj žrtava ne smije biti predmet cjenkanja "kao na pijaci".

- Da li će namjerno umanjenje broja učiniti da ustaški zločini budu manje zločinački? Fokus istraživanja treba da bude na metodama brutalnog, nehumanog, ručnog kasapljenja, sječenja udova nedužnih žrtava, uključujući i ubijanje tek rođenih beba, ali i fetusa vađenih iz utroba majki - rekao je Grajf.

Grajf je naglasio da bi, na osnovu svega što je vidio u Hrvatskoj, rekao da u njoj postoji neka vrsta nostalgije i "simpatije" prema ustaškoj ideologiji i da je to, nažalost, uočljiv i prepoznatljiv trend.

- U Njemačkoj je pozdrav "Zig hajl" zakonom zabranjen. Šokantno je da se u današnjoj Hrvatskoj može čuti ustaški pozdrav "Za dom spremni", koji uzvikuje omladina na fudbalskim utakmicama i rok koncertima - rekao je Grajf i dodao da je obaveza političara da spriječe oživljavanje ustaštva.

Grajf je naglasio da niko ko je rođen u Hrvatskoj ili Njemačkoj poslije 1945. godine nije kriv za ono što se desilo u Drugom svjetskom ratu, ali da i Hrvatska i Njemačka snose moralnu odgovornost za sprečavanje pojave nacističke i ustaške ideologije koja je dovela do uspostavljanja najozloglašenije fabrike smrti i sistematskog uništavanja ljudi.

Grajf je konstatovao da su pokušaji da se uspostavi "nova" istorija i revizija događaja osuđeni na propast, jer je istina uvijek jača od laži.

- Ako je Njemačka mogla da prevaziđe svoju nacističku prošlost i postane "spiritus movens" Evrope, pa može i Hrvatska da se suoči sa ustaškom prošlošću iz 1941. godine, da je prevaziđe i nastavi dalje - rekao je izraelski istoričar Gideon Grajf.

Izvor: SRNA