latinica  ћирилица
04/02/2018 |  15:00 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Objavljen Pravilnik o načinu korišćenja sredstava Fonda solidarnosti (VIDEO)

U Službenom glasniku Republike Srpske objavljen je Pravilnik o načinu, postupku, obliku i obimu korišćenja sredstava Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje djece u inostranstvu. Pravilnik bi trebalo da stupi na snagu u petak, 9. februara, a njim su jasno definisane sve procedure koje je neophodno ispuniti da bi sredstva Fonda bila odobrena.
Fond solidarnosti - Foto: RTRS
Fond solidarnostiFoto: RTRS

Uloga Fonda solidarnosti je da prikuplja dodatna finansijska sredstva koja će omogućiti dijagnostiku i liječenje djeci dobi do 18 godina, kojima to nije moguće pružiti u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj i u drugim zdravstvenim ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ima potpisan ugovor.

- Ovim pravilnikom smo dali mogućnost bolnicama da predlože više zdravstvenih ustanova, kako bismo mogli da vidimo gdje djecu mogu primiti odmaha ko je hitno potrebno hitno liječenje i gdje su troškovi manji, da bismo imali novca za liječenje još jednog djeteta - kaže Јasminka Vučković, v.d. direktora Fonda.

Taj prijedlog zajedno sa kompletnom medicinskom dokumentacijom, roditelj ili drugi zakonski zastupnik oboljelog djeteta dostavlja Fondu solidarnosti u zahtjevu za odobravanje sredstava. Prema Pravilniku predloženo liječenje ne smije biti ekperimentalno, već naučno dokazano i prihvaćeno u praksi. Proceudura koja slijedi je jasna. Dostavljenu dokumentaciju, razmatra stručna Komisija najkasnije u roku od osam dana.

- Komisija za dodjelu sredstava razmatra dostavljenu dokumentaciju i donosi stručni nalaz, ocjenu i mišljenje, kao i prijedlog o dodjeli sredstava. To se dostavlja Upravnom odboru Fonda solidarnosti na razmatranje i davanje saglasnosti. Upravni odbor daje/odbija saglasnost na dostavljeni prijedlog, a direktor na osnovu saglasnosti Upravnog odbora donosi konačno rješenje o dodjeli sredstava - pojašnjava Vučkovićeva.

Iako bi Pravilnik tek trebalo da stupi na snagu, njegov sažetak već je dostavljen svim kancelarijama Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske i zdravstvenim ustanovama, a sve u cilju bolje informisanosti roditelja djece zbog kojih je Fond i osnovan.

Informacije o načinima finansiranja liječenja djece u inostranstvu možete pronaći na ovom linku: www.zdravstvo-srpske.org . Na ovoj stranici su dostupni svi propisi i akti o radu Fonda solidarnosti, svakodnevno se ažurira stanje na računu Fonda, sa izvodima iz banaka, a može se pronaći i informativni letak o načinu ostvarivanja prava na liječenje u inostranstvu posredstvom ovog fonda.