latinica  ћирилица
04/02/2018 |  15:41 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Doboj- Izrađeno idejno rješenje centralnog spomenika (VIDEO)

Dobojski borci prelomili. S idejnim rješenjem centralnog spomenika za poginule u odbrambeno-otadžbinskom ratu, uskoro će pred nadležne u gradskoj upravi.
Idejno rješenje za spomenik u Doboju - Foto: RTRS
Idejno rješenje za spomenik u DobojuFoto: RTRS

Četiri postamenta simbolizuju četiri cjeline dobojske opštine. Peti je u sredini i simbolizuje grad Doboj a uzdiže se oko sedam metara sa dominantnim krstom.

Tako zamišljeno idejno rješenje za centralni spomenik, od nekoliko ponuđenih, bilo je najprihvatljivije za dobojske borce.

- Na svakom postamentu bila bi ispisana imena poginulih boraca sa te regije, kaže Dušan Knežević, predsjednik Predsjedništva GBO Doboj.

Oko 1.800 imena poginulih boraca trajno bi bilo upisano na centralni spomenik. Njihova rodbina i potomci čekaju to godinama, a odužilo se i zbog toga što su gradske vlasti sa ranijim strukturama u Boračkoj organizaciji umjesto u gradskom parku sve to zamislile u spomen hramu Rođenja presvete Bogorodice.

Borci kažu da je sljedeći korak da idejno rješenje predstave gradskoj upravi i zatraže saglasnost za lokacijske uslove, a potom i dozvole.

- Nadamo se da će odmah, ako se bude prihvatilo i ako daju lokacijsku, da se ide na izradu projekta da bi se krenulo u realizaciju, istakao je član Komisije za izgradnju spomenika, Duško Anić.

- Naša najveća želja je da se taj spomenik konačno počne graditi. Meni kao čovjeku, borcu, invalidu, je stalo da se spomenik počne graditi a nevažno je da li će on biti metar lijevo ili desno, dodaje Spasoje Todić, takođe član Komisije za izgradnju spomenika.

Odluku o izgradnji centralnog spomenika u gradskom parku Narodni heroji, gradska boračka organizacija donijela je prije tri godine gdje je postavljen i kamen temeljac.

Ta lokacija dijelom je prihvaćena, a dijelom osporavana, ali je jedina koja je utemeljena na odluci Skupštine BO, pa će taj organ odlučivati i u slučaju ne bude li postignut konačan dogovor s gradskom upravom.