latinica  ћирилица
05/02/2018 |  15:13 ⇒ 17:12 | Autor: RTRS

Unapređenje mentalnog zdravlja - jedan je od ključnih životnih prioriteta (VIDEO)

Unapređenje mentalnog zdravlja jedan je od ključnih životnih prioriteta i vodećih izazova modernog društva. Statistika Svjetske zdravstvene organizacije ukazuje na to da će depresija u bliskoj budućnosti biti jedan od glavnih uzroka nesposobnosti za rad.
Mentalno zdravlje - Foto: RTRS
Mentalno zdravljeFoto: RTRS

Za uspjeh mentalnog zdravlja ključno je jačanje kapaciteta za pružanje usluga. Stručnjaci kažu da nije riječ samo o liječenju već o kontinuiranoj brizi i socijalnoj inkluziji oboljelih.

Depresija je jedna od najprisutnijih mentalnih bolesti, a u stopu je prate problemi pacijenata koji imaju neke od simptoma PTSP-a. Problema s mentalnim zdravljem imaju i pacijenti oboljeli od organskih bolesti. Za liječenje mentalnih bolesti u Republici Srpskoj postoji mreža od 27 centara za mentalno zdravlje u kojima je registrovano oko 40.000 oboljelih pacijenata. 

"Samo u sistemu zaštite mentalnog zdravlja u Republici Srpskoj u toku godine pruži se oko 80.000 usluga od strane timova centara za zaštitu mentalnog zdravlja. Među tih 80.000 je oko 30.000 prvih pregleda", rekao je rukovodilac Odsjeka za bolničku zaštitu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dr Milan Latinović.

"Statistike Svjetske zdravstevene organizacije govore da će depresija već za par godina biti jedan od glavnih uzroka onesposobljenja na radu. Ono što je nama izazov jeste da povećavamo broj timova", izjavio je pomoćnik federalnog ministra zdravstva dr Goran Čerkez.

Kroz Centar za mentalno zdravlje u Doboju sedmično prođe dvadeset pacijenata koji su okupirani nekom od radnih terapija. Kojom će se baviti sami biraju, ali je veoma značajno da se terapija ,kao i kod svake bolesti,počne na vrijeme.

"Rade 'dekušaž' tehniku koja je sad popularna. Izrađuju nakit, vježbaju socijalne vještine, komunikaciju i osamostaljenje", navela je sestra sa edukacijom iz radne terapije Centra za mentalno zdravlje Doboj Sanja Cvijanović.

"Pomažu nam ta korisnička udruženja puno i projekat poput ovog da kroz razne radionice i boravak u udruženjima osjetimo se korisnim članovima društva uz saznanja da ćemo sigurno biti rehabilitovani", dodala je članica Udruženja "Zajedno" iz Banjaluke Svjetlana Opačić.

Od 2014. godine uz podršku Projekta mentalnog zdravlja postignuti su veliki pomaci po kojima je BiH postala lider u jugoistočnoj Evropi. Projekat provodi asocijacija "XY", u saradnji sa entitetskim resornim ministarstvima. U proteklih sedam godina Vlada Švajcarske donirala je 17 miliona maraka kroz ovaj projekat, a u naredne četiri godine planirano je dodatnih devet miliona.