latinica  ћирилица
05/02/2018 |  21:54 | Autor: RTRS

Plenković pisao Јunkeru o proširenju EU

Hrvatski premijer Andrej Plenković uputio je uoči sutrašnjeg objavljivanja Strategije EU za proširenje na Zapadni Balkan pismo predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Јunkeru u kojem je iznio poglede Hrvatske na nastavak proširenja.
Andrej Plenković - Foto: klix.ba
Andrej PlenkovićFoto: klix.ba

Plenković je, kako saznaje agencija HINA, pozdravio što Komisija posvećuje punu pažnju politici proširenja.

Najavio je da će Hrvatska tokom svog predsjedavanja EU u prvoj polovini 2020. godine "staviti poseban naglasak na proširenje EU" i prirediti samit EU sa zemljama Јugoistočne Europe. On takođe predlaže da se takvi samiti održavaju svake dvije godine.

Plenković je u pismu upozorio na pitanje "naslijeđa rata", što je jedan od ključnih problema zemalja evropskog jugoistoka, i da ga "treba što prije riješiti".

Istakao je potrebu da se posebna pažnja obrati na Bosnu i Hercegovinu i njen evropski put, "uzimajući u obzir težak put koji je ta zemlja prošla u sticanju nezavisnosti, i specifičnu ulogu koju je u tome imala međunarodna zajednica".

"Uspostavljanje i zaštita pune ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda (BIH) nije moguća bez promjene izbornog zakonodavstva", naveo je Plenković.

Hrvatski premijer u svom pismu Јunkeru navodi da države "u hrvatskom jugoistočnom susjedstvu, piše HINA, treba podstaći da preduzmu napore za rješavanje otvorenih graničnih pitanja principom mirnog rješavanja sporova, u skladu s Poveljom UN i međunarodnim pravom.

Јunkeru je, prenosi HINA, takođe pisala grupa od 12 zemalja (Austrija, Češka, Estonija, Irska, Italija, Litva, Latvija, Mađarska, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija) koje predlažu da se jednom godišnje održavaju samiti čelnika EU i šest zemalja jugoistoka Evrope.

Oni takođe predlažu da resorni ministri zemalja jugoistoka Evrope učestvuju na ministarskim sastancima EU o zaštiti okoline, zdravstvu, transportu i spoljnoj politici.

Tih 12 zemalja u pismu kaže da to EU ne bi "ništa koštalo", a imalo bi veliki politički uticaj i bilo bi korisno za reputaciju EU u tom području.

Izvor: Beta