latinica  ћирилица
07/02/2018 |  09:08 ⇒ 09:25 | Autor: RTRS

Spektakl: Automobil "Tesla" krstari svemiru

Raketa Falkon hevi, najsnažnija na svijetu, uspješno je lansirana iz svemirskog centra Kenedi na Floridi na svoj prvi probni let.
Automobil u svemiru - Foto: Screenshot/YouTube
Automobil u svemiruFoto: Screenshot/YouTube

Raketa privatne kompanije Spejs iks nosi crveni sportski auto - Tesla roudster, kao jedinog putnika, a predviđeno je da oko pet sati krstari oko Zemlje, a onda se zaputi ka Marsu, prenosi AP.

Raketa Falkon hevi će omogućiti nošenje težih tereta u svemir i, potencijalno, ljudskih posada na Mjesec i Mars.

Raketa pripada privatnoj kompaniji Spejs iks, čiji je izvršni direktor Ilon Mask, koji je istovremeno i na čelu proizvođača električnih automobila, kompanije "Tesla".

U automobilu se na mestu vozača nalazi lutka, kod volana piše "Bez panike!", što je aluzija na čuveni "Autostoperski vodič kroz galaksiju" Daglasa Adamsa, dok na jednom od dijelova u unutrašnjosti automobila piše "Napravili ljudi na Zemlji".

Osim toga, na radiju se tokom lansiranja čula pjesma "Space Oddity" u izvođenju Dejvida Bouvija.

Mask je odmah potom na društvenim mrežama objavio potpuno nadrealan video snimak uživo iz svemira na kojem se vidi kako automobil i njegov vozač lebde oko naše planete.

Automobil će neko vrijeme provesti u blizini Zemlje, a onda će se uputiti ka Marsu.

Inače, raketa Falkon hevi ima dva puta veću nosivost i potisak od drugih raketa i može da ponese 64 tone tereta, što je više od Boinga 737 sa putnicima, osobljem, teretom i gorivom.

- Tesla roudster će otići 400 miliona kilometara od Zemlje i kretaće se brzinom 11 kilometara u sekundi - rekao je Mask, dodajući da se procjenjuje da će auto kružiti svemirom nekoliko stotina miliona godina.

BBC piše da Falkon hevi suštinski čine tri Falkon 9 rakete koje su radile zajedničkim snagama.

Tri minuta nakon lansiranja dvije manje rakete ("potiskivači") su se odvojile da bi se nakon nekoliko minuta uspješno spustile na tačno predviđena mjesta, što je nevjerovatno dostignuće. Sa trećom je bilo problema - tokom lansiranja prekinut je video snimak drona, pa sudbina trećeg potiskivača i dalje nije poznata.

- Ovo je veliki događaj u istoriji letova svemirom - navodi CNN, dok BBC ističe da Falkon hevi otvara fascinantne mogućnosti sa Maska i njegovu kompaniju.

Kako navode, ovo znatno olakšava slanje u svemir mnogo većih satelita, većih teleskopa, većih i sposobnijih robota koji bi išli na površinu Marsa ili do Јupitera i Saturna.

Važna stavka svega toga jeste da je to sada sve "lou kost", za šta se Mask i bori - jeftinije putovanje svemirom.

Tako se jedno lansiranje Falkon hevija procjenjuje na 90 miliona dolara, dok bi slična raketa koju bi u svemir poslala NASA koštala oko milijardu dolara.

Izvor: Agencije