latinica  ћирилица
07/02/2018 |  16:42 | Autor: RTRS

Novi Grad: Projekti zaštite od poplava vrijednosti 700.000 KM

Direktor Јavne ustanove "Vode Srpske" Milan Kikić izjavio je da su ove godine u Novom Gradu planirana tri projekta u oblasti zaštite od poplava vrijednosti 700.000 KM.
Novi Grad - Foto: SRNA
Novi GradFoto: SRNA

"Riječ je o projektima rehabilitacije crpne stanice grad, uređenje korita rijeke Une i potoka Tunjica koji će biti finansirani iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke", rekao je Kikić nakon sastanka sa rukovodstvom opštine Novi Grad.

On kaže da je na sastanku razgovarano i o drugim aktivnostima koje se tiču uređenja korita rijeka Une i Sane.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da u ovoj opštini, koja je na ušću rijeka Une i Sane, postoji realna opasnost od poplava.

"Naš sistem zaštite od poplava datira iz pedesetih godina prošlog vijeka i zato su nam važna ova ulaganja. Važno je da će tokom ove godine biti rekonstruisana prepumpna stanica, što je osnov sistema zaštite", rekao je Drljača.

On je naveo da je u planu izgradnja pomoćnog sistema u naselju Ograde.

U Novom Gradu su 2015. godine, u saradnji sa Јavnom ustanovom "Vode Srpske", realizovani projekti sanacije obaloutvrde rijeke Une vrijednosti 249.301 KM, pristupne rampe visećeg mosta Petakovac-Vitasovci vrijednosti 44.203 KM, kao i rekonstrukcija pješačke staze uz kejski zid vrijednosti 100.000 KM.

Izvor: Srna