latinica  ћирилица
07/02/2018 |  22:54 ⇒ 22:57 | Autor: RTRS

Nović: BiH potreban Savjet za zaštitu ustavno-pravnog poretka (VIDEO)

BiH ima Ustav koji skoro niko ne priznaje, zbog čega je potreban Savjet za zaštitu ustavno-pravnog poretka, koji bi trebalo da čine ključni ljudi iz Republike Srpske, ali i njeni predstavnici u bh.institucijama, rekao je SNSD-ov delegat u parlamentu BiH , Sredoje Nović, gostujući u emisiji "Telering". BiH je, kaže, nefunkcionalna, zbog čega hitno mora ući u fazu ozbiljnih unutrašnjih pregovora.
Sredoje Nović u "Teleringu" - Foto: RTRS
Sredoje Nović u "Teleringu"Foto: RTRS

Ako je ikad bila potrebna neka vrsta Savjeta za zaštitu ustavno-pravnog poretka, onda je to danas, smatra delegat SNSD-a u bh.parlamentu Sredoje Nović. Takva inicijativa je postojala, kaže Nović, ali je naišla na osporavanje unutar BiH i kvazidiplomata, koji su to vidjeli kao rušenje BiH.

"Najkatastrofalnija stvar u jednoj zemlji je imati bezbjednosni sistem koji je nekoordinisan. A mi to danas imamo. Danas ne znam šta je opasnije – što obavještajna služba unutar BiH, podpomognuta jednim brojem političara, upravlja cjelokupnim bezbjednosnim sistemom ili što upravlja političarima”, kaže Nović.

Danas, ustavno-pravni poredak ne čuva niko, kaže Nović, a svi ga tumače na svoj način. Da će u BiH doći do sukoba, DB je znala početkom '90-ih. Podjele su bile očigledne, čak i na višim nivoima, što je dalo nagoveštaj dešavanja u BiH. Kasnije je BiH nastala sastavljena od dva entiteta i tri naroda. Postoji teritorija, ali ne i funkcionalna država, kaže Nović.

"Kada se bude analiziralo, ja ne znam u kom pravcu BiH može da ide za nekoliko godina, ali se plašim nekih krupnijih problema i potpuno je irelevantno ko je kriv. BiH mora hitno da uđe u fazu ozbiljnih unutrašnjih pregovora. Da se uhvati u koštac u institucijama – u Parlamentu, Vladama i Savetu ministara”, ističe Nović.

Parlament BiH objektivno ne radi, poručuje Nović, i tako BiH može tavoriti godinama. Inertnost prema reformama može koštati BiH sve lošijeg sistema, a SNSD podržava evropske integracije. Govoreći o bezbjednosti, Nović ističe kako je opasno da informacije koje nisu pouzdane budu plasirane u javnost.