latinica  ћирилица
08/02/2018 |  08:10 ⇒ 13:53 | Autor: RTRS

Vladika Grigorije potpisao Platformu za mir

Platforma za mir je dokument kreiran u formi deklaracije i razvijen kao rezultat rada mirovnog projekta PRO-Budućnost.
Vladika Grigorije - Foto: RTRS
Vladika GrigorijeFoto: RTRS

Iz ove organizacije je rečeno da je ovo prvi put da su navedeni dokument direktno podržali i predstavnici vjerskih zajednica i crkava u BiH.

Nakon potpisivanja Platforme, vladika Grigorije je istakao da će nam sve biti uzalud ako ne bude mira.

"Vrlo često mi pominjemo te krupne riječi mir, sloboda, ljubav, ali to ne smije da ostane samo na usnama, moraju postati treptaj našeg bića i one moraju biti cjelokupno naše biće i ispuniti nas jednim osjećanjem da moramo nešto da činimo u tom pravcu. To je bila moja ideja i zbog toga sam potpisnik ove platforme, a na Međureligijskom vijeću su podržali tu ideju", istakao je vladika Grigorije.

Dodao je da svi trebaju krenuti u tom pravcu, a naročito ljudi u medijima, kako kaže, trebali bi da izbace bilo kakav govor mržnje ili govor koji nije u pravcu mira, a da podstaknemo govor i djelanje u pravcu mira.

Platformu za mir je do sada potpisalo preko 60 načelnika iz BiH, a među potpisnicima je i Grad Trebinje. Osim toga ovaj dokument, kako je rečeno, usvojen je i u Savjetu ministara BiH, a prihvatila ga je i Zajednička komisija za ljudska prava oba doma Parlamenta BiH.

 

Izvor: Agencije