latinica  ћирилица
08/02/2018 |  12:17 ⇒ 12:19 | Autor: RTRS

Beograd- Rođena djevojčica od 350 grama i odmah pokazala da je pobjednica

U Beogradu se desilo pravo malo medicinsko čudo - beba koja je nedavno rođena u GAK "Narodni front" odmah po reođenju je postala rekorder, kao najmanje novorođenče ikada rođeno i preživejlo, piše Blic.
Inkubatori - Foto: ilustracija
InkubatoriFoto: ilustracija

Prema riječima prof. dr Snežane Rakić, načelnice porodilišta u GAK "Narodni front", djevojčica koja je rođena u njihovoj klinici je dobro, i dokazala je da je pobjednica od rođenja.

- Beba je rođena u 28. nedjelji. Mama je ležala kod nas na odjeljenju visokorizičnih trudnoća, došlo je do spontanog porođaja, vodenjak je pukao i ona se porodila - objašnjava prof. dr Rakić.

Mala heroina je zbog zastoja u rastu rođena sa samo 350 grama, mnogo prije termina, a od prvog udisaja pokazala je koliko je jaka i posebna.

- Zastoj u rastu je jako rijedak slučaj, i može da se javi zbog brojnih razloga, a najčešće su to hipertenzija, promjene na posteljici ili genetske anomalije. U 28. nedjelji beba treba da bude teža od jednog kilograma. Na sreću, kod beba koje imaju zastoj u rastu dolazi do ubrzanog sazrijevanja pluća i ostalih organa, te je zahvaljujući tome novorođenče došlo na svijet i sada je u relativno dobrom stanju. Nakon rođenja ona je bila kod nas na intenzivnoj njezi, nakon čega je premještena na Institut za neonatologiju, gdje lekari brinu o njoj i prate njeno stanje. Prema saznanjima naših ljekara sve teče kako treba, beba diše, normalno jede. Zdravlje mame je takođe dobro i ona je otpuštena iz bolnice - priča profesorka Rakić.

Kako kaže, ovo je najmanja beba rođena u Srbiji.