latinica  ћирилица
08/02/2018 |  13:20 ⇒ 17:07 | Autor: RTRS

Naređeno uklanjanje naplatnih kućica Glamočani - Banjaluka

Glavni republički saobraćajni inspektor naložio je juče Rješenjem ЈP Putevi Republike Srpske da u roku od 45 dana ukloni naplatne kućice na magistralnom putu M-16 na dionici Glamočani - Banja Luka.
Naplata putarine - Foto: SRNA
Naplata putarineFoto: SRNA

Ustanovljeno je da ova lokacija predstavlja opasno mjesto na kojem se događaju saobraćajne nezgode sa posljedicama po život i zdravlje ljudi.

Prema raspoloživim statističkim podacima u periodu od 06.02.2015. godine do 06.02.2018. godine, na spornoj lokaciji dogodilo se 48 saobraćajnih nezgoda prilikom kojih su dvije osobe poginule, tri teško i 11 lakše povrijeđeno, a u 32 slučaja došlo je do materijalne štete.

Sve nezgode su bile sa jednim učesnikom i identičnih karakteristika, gdje je do nesreća dolazilo zbog udara vozila u naplatne kućice.

Postavljanjem vibracionih traka do manje nezgoda kod naplatnih kućica

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je da bi učestalost saobraćajnih nezgoda kod naplatnih kućica na magistralnom putu Banjaluka-Klašnice u Glamočanima mogla biti smanjena postavljanjem vibracionih traka i boljim osvjetljenjem te lokacije.

Radović je istakao da bi to bilo poželjno uraditi kako bi se povećala bezbjednost saobraćaja dok se naplatne kućice i zvanično ne uklone.

"Ako na prilazima naplatnim kućicama na drugim dijelovima auto-puta imamo vibracione trake koje upozoravaju vozače da smanje brzinu, zašto iste ne bismo postavili sa obe strane prilaza kućicama u Glamočanima? Tu bi bilo dobro postaviti jače, kao u banjalučkom naselju Borik, koje su se pokazale djelotvornim jer su tamo godinama vozači prekoračivali brzinu", objasnio je Radović.

On je rekao da je pokretanje procedure postavljanja vibracionih traka ili drugih mjera obezbjeđenja do konačnog uklanjanja naplatnih kućica u Glamočanima u nadležnosti Јavnog preduzeća "Putevi Republike Srpske".

"Mislim da se te stvari mogu relativno brzo uraditi", rekao je Radović.

Izvor: Agencije