latinica  ћирилица
08/02/2018 |  13:56 ⇒ 13:56 | Autor: RTRS

Gajić: Svi da pomognu u sanaciji klizišta na Tjentištu

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoja Gajić pozvao je sve nivoe vlasti u BiH da finansijski i na svaki drugi način pomognu saniranje klizišta koje ugrožava spomen-kosturnicu i spomenik poginulim borcima NOR-a u Bici na Sutjesci.
Tjetntište - klizište - Foto: RTRS
Tjetntište - klizišteFoto: RTRS

Gajić je rekao Srni da će i SUBNOR u skladu sa finansijskim mogućnostima učestvovati u zaustavljanju klizišta kod ovog spomenika na Tjentištu u Nacionalnom parku "Sutjeska", dodajući da se ne smije dozvoliti da budu ugroženi posmrtni ostaci više od 3.300 boraca Bitke na Sutjesci.

On je istakao da je SUBNOR upoznat i da podržava akcije nadležnih insitucija Republike Srpske na planu sanacije, ističući da situaciju i dalje otežavaju padavine koje mogu stvoriti nove probleme.

"Ovaj spomenik treba što prije vratiti u prvobitno stanje, jer je, uz Kozaru, jedno od najznačajnijih obilježja Narodnooslobodilačke borbe na prostorima bivše Јugoslavije. O tome govore razmjere Bitke na Sutjesci koju je Narodno-oslobodilačka vojska vodila protiv fašista i njihovih sluga", rekao je Gajić.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić juče je navela da spomenik poginulim borcima NOR-a na Tjentištu u Nacionalnom parku "Sutjeska" nije ugrožen klizištem jer se nalazi na čvrstoj podlozi, ali da je spomen-kosturnica dovedena u pitanje.

SUBNOR Crne Gore nedavno je ponudio Nacionalnom parku "Sutjeska" finansijsku pomoć u sanaciji klizišta, a iniciraće i okupljanje predstavnika boračkih udruženja iz svih nekadašnjih jugoslovenskih republika s ciljem pokretanja šire kampanje za revitalizaciju Spomen-kompleksa Bitke na Sutjesci.

Obilne padavine su 3. februara na Tjentištu izazvale pokretanje klizišta koje je ugrozilo prostor na kojem se nalazi spomen-kosturnica i spomenik stradalim borcima Bitke na Sutjesci.

Spomenik je kao znak sjećanja na ovu bitku u Drugom svjetskom ratu otkriven 1971. godine i čine ga dva simetrična i visoka betonska krila između kojih je prodor oblikovan borcima i kolonama u pokretu.

Spomen-kosturnica u kojoj su posmrtni ostaci 3.301 borca Bitke na Sutjesci izgrađena je 1958. godine.

Izvor: SRNA