latinica  ћирилица
08/02/2018 |  13:59 ⇒ 18:12 | Autor: RTRS

Film "Lica lafore" prikazan narodnim poslanicima (FOTO)

Film "Lica lafore" autora Denisa Bojića, rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, koji govori o borbi banjalučke porodice Gajić za pronalaženje lijeka za ovu rijetku bolest od koje su oboljele njihove ćerke, prikazan je poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Film "Lica lafore" prikazan narodnim poslanicima - Foto: RTRS
Film "Lica lafore" prikazan narodnim poslanicimaFoto: RTRS

Poslanici vladajuće većine i opozicije samo nekoliko sati prije, na sjednici Narodne skupštine zastupali su različite stavove, ali su nakon projekcije izašli sa istim utiscima o filmu "Lica Lafore" i borbi za život djece. 

"Sve ovo što mi radimo svodi se na jedno, a to je na one koji dolaze iza nas. To su naša djeca, a da bude poruka ovaj film da cijelo bogatstvo ovog svijeta ne vrijedi ako niste zdravi", rekao je samostalni poslanik u klubu SDS-K Darko Banjac.

"Utisci divljenja jednoj hrabroj porodici naevjerovatne volje i energije i utisci da u najvećoj nesreći ljubav može da pobijedi", dodao je poslanik NDP-a Dragan Čavić.

Snježana Gajić, majka oboljele Milane i Tatjane, koja je preminula od ove bolesti, rekla je da to nije samo priča o jednoj porodici, već o svim ljudima.

"Ovaj film je prikazan i u Evropskom parlamentu u Strazburu, što dovoljno govori o veličini jedne takve priče", dodala je Gajićeva, uz zahvalnost poslanicima što je omogućeno prikazivanje ovog filma u Narodnoj skupštini.

Film "Lica lafore" prikazan narodnim poslanicima (Foto: RTRS)

Autor filma, novinar RTRS-a, Denis Bojić rekao je da je ovo prvi film u Republici Srpskoj koji se bavi temom rijetkih bolesti i koji naše društvo predstavlja na potpuno drugačiji način, afirmišući i potencirajući ono najbolje u nama.

Film "Lica lafore" prikazan narodnim poslanicima (Foto: RTRS)

"Ovo je prilika i za podsjećanje da je jedna porodica iz Banjaluke u traženju lijeka za ovu tešku dječiju bolest, uradila više nego sve države, vlade i farmaceutske kompanije na svijetu zajedno", istakao je Bojić.

Film "Lica lafore" prikazan narodnim poslanicima (Foto: RTRS)

Film dokumentuje sudbinu porodice koja je u borbi sa laforom izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali koja je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za Laforinu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Na pronalasku lijeka za Laforinu bolest radi tim ljekara predvođen Beržeom Minesijanom u bolnici "Sik Kids" u Torontu, a film "Lica lafore" trebao bi da podstakne sve humanitarce, a posebno nadležne institucije i vlade država cijelog svijeta i cijelu farmaceutsku industriju da izdvoje neophodan novac za pronalazak lijeka, ne samo za Laforinu bolest, nego i mnoga druga rijetka oboljenja.

Film "Lica lafore" prikazan narodnim poslanicima (Foto: RTRS)

Osim filma, u prethodnom periodu organizovane su brojne humanitarne akcije, te izdate dvije knjige čiji je prihod od prodaje namijenjen za pomoć u liječenju Tatjane i Milane, ali i sve "lafora djece" svijeta.

Za svu dosadašnju podršku i pomoć, porodica Gajić je neizmjerno zahvalna cjelokupnoj javnosti Srpske.